x
x

ChatGPT u medicini, edukaciji, praksi...

  09.03.2023.

U siječnju 2023. ChatGPT je dosegao preko 100 milijuna korisnika, što ga čini najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom do sada. Intervju s ChatGPT-om drugi je dio većeg intervjua s ChatGPT-om koji je objavljen u stručnom časopisu JMIR Medical Education.

ChatGPT u medicini, edukaciji, praksi...

U radu su detaljno obrađene trenutne mogućnosti ChatGPT-a i ilustriran je velik potencijal za medicinsko obrazovanje, istraživanje i praksu, ali istovremeno problemi i ograničenja ovog alata.

U „razgovoru“ s Guntherom Eysenbachom, osnivačem i izdavačem JMIR Publications, ChatGPT je stvorio neke ideje o tome kako koristiti chatbotove u medicinskom obrazovanju. ChatGPT je također ilustrirao i svoje mogućnosti generiranja virtualne simulacije pacijenata i testova znanja za studente medicine; „kritizirao“ simuliranu komunikaciju liječnik-pacijent i pokušao sažeti jedan istraživački članak za koji se ispostavilo da je zapravo izmišljen i nikada nije objavljen u časopisu koji navodi ovaj novi alat.

ChatGPT je komentirao metode za otkrivanje strojno generiranog teksta kako bi se osigurala akademska čestitost; generirao nastavni plan i program za zdravstvene radnike za učenje o umjetnoj inteligenciji (AI) i to s detaljnom strukturom od općenitih informacija, mogućnosti primjene do etike u korištenju alata. Pomogao je i u kreiranju poziva autorima za pisanje i objavu rada u tematskom broju o ChatGPT-u koji će biti objavljeni u spomenutom časopisu, JMIR Medical Education.

Iako su raznolike mogućnosti ChatGPT-a prikazane u ovom intervjuu bile impresivne, možda je najuznemirujući aspekt ovog razgovora (barem iz uredničke perspektive) to što je ChatGPT izmislio reference. Rad s naslovom "Mobilne aplikacije za medicinsko obrazovanje: Pregled digitalnih medicinskih obrazovnih izvora" ne postoji u časopisu JMIR Medical Education (niti u bilo kojem drugom JMIR časopisu ili na PubMed-u). Dva DOI (Digital Object Identifiers) koja navodi ChatGPT povezuju se na članke u JMIR Medical Education i JMIR Research Protocols, ali oni  nisu povezani s ovom temom. Iako su u spomenutim časopisima objavljeni vrlo slični radovi, ova konkretna referenca nije te su sažetak, autori i kritika izmišljeni. Autor članka to naziva „halucinacijom“ i definira ju kao samouvjeren odgovor sustava umjetne inteligencije koji nije opravdan i uvježban i zapravo se smatra velikim problemom u velikim jezičnim modelima.

Dok ChatGPT ne može stvoriti vizualne animacije (kao što je ChatGPT primijetio u intervjuu), aplikacije za generiranje slika kao što su Dall-E ili Stable Diffusion mogu proizvesti slike iz tekstualnog opisa.

Poziv za radove za tematsko izdanje ChatGPT-a koji je generirao sam program ipak su doradili sami urednici časopisa. Poziv je dostupan na web stranici. Publiciranjem novih članaka na ovu temu sigurno će se usvojiti nova znanja kako se ChatGPT i slične generativne AI tehnologije mogu koristiti u kontekstu medicinskog obrazovanja.

Razgovor je također istaknuo važnost pravilnog "poticanja" i generiranja dobrog upita. Iako generator jezika čini povremene pogreške, on ih odmah i priznaje.

ChatGPT je generativni alat koji se temelji na umetnoj inteligenciji, a koji je pokrenuo OpenAI 30. studenog 2022. On omogućuje širokoj javnosti razgovor sa strojem o širokom rasponu tema, a jedna od tema je o mogućnostima ChatGPT-a u medicinskoj edukaciji.

VEZANI SADRŽAJ > <