x
x

HAZU: I. hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji - dostupna snimka

  24.11.2023.

U utorak 21. studenog 2023. u Knjižnici HAZU održan je I. hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji u organizaciji Razreda za tehničke znanosti i Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Suorganizatori simpozija bili su Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij je otvorio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a pregled istraživačkih aktivnosti u području umjetne inteligencije dali su istaknuti znanstvenici i stručnjaci.

HAZU: I. hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji - dostupna snimka

HAZU, I. hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji (snimka na HAZU YouTube kanalu)

Cilj Simpozija bio je okupljanje hrvatske istraživačke zajednice u području umjetne inteligencije te istraživača iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. Također, želja je bila otvoriti forum za promišljanje smjernica razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj i izazova koje umjetna inteligencija donosi društvu, uključujući utjecaj na zanimanja i tržište rada, zakonsku regulativu te etička pitanja.

Umjetna inteligencija je znanstveno područje čiji početci sežu u sredinu prošlog stoljeća. Posljednjih desetljeća svjedoci smo brzog razvoja ovog područja prvenstveno zahvaljujući napretku teorijskih saznanja, razvoju naprednih računalnih tehnologija te značajnih financijskih ulaganja u istraživanja i razvoj koji su omogućili brojne primjene u raznim područjima ljudske djelatnosti. Metode strojnog učenja i duboke neuronske mreže omogućile su rješavanje vrlo kompleksnih problema za čije rješavanje je dosad bila potrebna ljudska inteligencija. Primjene umjetne inteligencije su u mnogim područjima ljudske djelatnosti uključujući industriju, zdravstvo, poljoprivredu, obrazovanje, financijski sektor, inteligentni transport, pametne gradove, računalnu sigurnost, obranu, arhitekturu i umjetnost.

Izvor: HAZU