x
x

ChatGPT: korištenje umjetne inteligencije u edukaciji i pisanju članaka

  16.09.2023.

Cilj rada objavljenog u JMIR Medical Education bio je ispitati mogućnosti i ograničenja korištenja umjetne inteligencije u znanstvenim istraživanjima. U tu svrhu generirani su istraživački članci visokog utjecaja koje je generirao ChatGPT i nakon toga je analizirana kvaliteta, procijenjen utjecaja aplikacije na istraživački okvir te su analizirani podatci pregledane literature.

ChatGPT: korištenje umjetne inteligencije u edukaciji i pisanju članaka

U ovakvim prilikama uvijek se postavlja pitanje autorstva i integriteta radova u kojima je tekst generiran umjetnom inteligencijom.

Ukupno su 4 članka generirana pomoću ChatGPT-a, a nakon toga su ih procijenila 23 recenzenta. Za procjenu kvalitete generiranih članaka istraživači su razvili evaluacijski obrazac. Dodatno je generirano i 50 sažetaka korištenjem ChatGPT-a i ocijenjena je njihova kvaliteta.

Dobro postavljen kontekst studije i detaljni upiti za ChatGPT generirao bi visokokvalitetno istraživanje koje bi se moglo objaviti u časopisima visokog utjecaja. Međutim, ChatGPT je imao manji utjecaj na razvoj istraživačkog okvira i analizu podataka. Primarno područje koje bi se trebalo poboljšati  je razvoj pregleda literature. Štoviše, recenzenti su izrazili zabrinutost oko vlasništva i integriteta istraživanja pri korištenju teksta generiranog umjetnom inteligencijom. Zaključili su da ChatGPT ima veliki potencijal za povećanje produktivnosti u istraživanju i može se koristiti u akademskom pisanju. Tekst generiran umjetnom inteligencijom može poboljšati kvalitetu istraživačkih članaka.

Prema rezultatima ove studije donositelji odluka i istraživači bi se trebali više usredotočiti na metodološki dio istraživanja, što uključuje dizajn, razvoj istraživačkih alata i dubinsku analizu podataka kako bi se izvukle što bolje teorijske i praktične implikacije. Istraživači predlažu da se tekst generiran umjetnom inteligencijom može koristiti u različitim područjima kao što je medicinsko obrazovanje i to u razvoju osnovnih kompetencija za studente medicine i zaposlenike na fakultetima

VEZANI SADRŽAJ > <