x
x

7 načina da dobijete sigurnu i točnu kliničku podršku od ChatGPT-a

  05.10.2023.

Kada pacijent ima zbunjujuće simptome, može se prekopati literatura ili se obratiti kolegi za ideje. Ali od nedavno imamo još jednu opciju: može se zatražiti pomoć od ChatGPT-a. ChatGPT može odgovoriti na upit detaljnim odgovorom unutar nekoliko sekundi.

7 načina da dobijete sigurnu i točnu kliničku podršku od ChatGPT-a

Umjetna inteligencija (AI) je neizbježna, ali i korisna u pravim okolnostima, primjerice za generiranje ideja o dijagnozi i liječenju. Ali koji je najbolji način za korištenje u kliničkoj praksi? I kako izbjeći da se postane žrtva loših informacija koje bi mogle naštetiti pacijentu?

Otprilike 11% kliničkih odluka sada je potpomognuto generativnim AI alatima, prema istraživanju Elsevier Healtha provedenom u travnju i svibnju ove godine. To uključuje 16% odluka medicinskih sestara i 7% odluka liječnika. Praksa također varira ovisno o regiji - češća je u Kini i azijsko-pacifičkom području nego u Sjevernoj Americi i Europi.

Sveukupno, oko 31% liječnika diljem svijeta koristi umjetnu inteligenciju u svojim ordinacijama, a 68% je uzbuđeno zbog budućnosti umjetne inteligencije u zdravstvu, prema tvrtki za istraživanje tržišta Ipsos.

Nedavna istraživanja pokazuju da su i ti alati prilično točni. Studija koju je proveo Mass General Brigham pokazala je da je ChatGPT bio 72% točan u donošenju kliničkih odluka u nizu medicinskih specijalnosti. U pilot studiji koju je provela bolnica Jeroen Bosch u Nizozemskoj, ChatGPT je bio uspješan kao i obučeni liječnik u predlaganju vjerojatnih dijagnoza pacijentima hitne medicine.

Međutim, to ne znači da je umjetna inteligencija uvijek točna. AI je sklona "halucinacijama" — lažnim odgovorima izraženim na autoritativan način. Također se postavlja i pitanje privatnosti.

Evo kako riješiti nedoumice i postići najbolje rezultate s ChatGPT-om ili drugom generativnom umjetnom inteligencijom u svojoj praksi.

1. Zatražite pomoć od svoje ustanove.

Ovo je prvi korak. Kako generativna umjetna inteligencija postaje sve popularnija, sve više zdravstvenih sustava stvara smjernice i druge resurse koji pomažu kliničarima da je koriste.  AI alati neprestano obrađuju i uče iz informacija koje dobivaju. Stoga nikad nije dobro stavljajti zaštićene podatke o pacijentu u javnu verziju.

2. Koristite AI da proširite svoju perspektivu.

Generativna umjetna inteligencija može biti posebno korisna u neobičnim slučajevima kada želite široku diferencijalnu dijagnozu. Chatbot bi mogao izbaciti dijagnozu koje se niste sjetili. Također možete zatražiti od Chatbota da navede diferencijalne dijagnoze prema redoslijedu vjerojatnosti ili preporučiti dijagnostičke testove koje ste možda previdjeli.

3. Razmišljajte kao brzi inženjer.

U korištenju generativne umjetne inteligencije postoji umjetnost i znanost, a stručnjaci za tehnologiju sada žele biti "brzi inženjeri" ili stručnjaci u poticanju umjetne inteligencije da daje bolje odgovore. Budite precizni kada postavljate pitanje ChatGPT-u, tako da generira odgovor iz medicinskih tekstova i drugih izvora s odgovarajućom razinom složenosti.

4. Unakrsna provjera referenci.

Ne pretpostavljajte da je odgovor koji dobijete konačni odgovor. Stručnjaci preporučuju da od ChatGPT-a zatražite citiranje izvora.  Provjerite izvorni materijal kako biste bili sigurni da odgovara onome što vam je ponudila umjetna inteligencija.

5. Prikupite čvrste informacije prije nego počnete postavljati upite.

Kvaliteta pregleda vašeg pacijenta utjecat će na kvalitetu odgovora umjetne inteligencije. ChatGPT-ov "izlaz je točan onoliko koliko je točan unos“.

6. Čuvajte se pristranosti potvrde.

Jedna mana velikih jezičnih modela poput ChatGPT-a: mogu biti "ulizički". Slaže se s gotovo svime što kažete. Kako biste smanjili rizik od ove pogreške, izbjegavajte pitanja s da ili ne poput "Ima li ovaj pacijent vaskulitis?" Umjesto toga, postavite pitanje na otvoren, neutralan način: "Na što upućuju ovi simptomi?"

7. Zamislite umjetnu inteligenciju kao još jedan alat.

Pompa oko umjetne inteligencije može izazvati i interes i strah. No ova tehnologija nije namijenjena zamjeni zdravstvenih djelatnika, već proširenju njihovog rada.

Izvor: Medscape

VEZANI SADRŽAJ > <