x
x

Onkolozi najviše koriste ChatGPT, ali i Google i Microsoft alate

  18.12.2023.

Broj korisnika ChatGPT-a dosegao je milijun u manje od tjedan dana nakon što je pušten u javnost u studenom 2022. Godinu dana kasnije taj je broj skočio na 100 milijuna tjedno - i čini se da je medicinska zajednica čini veliki broj korisnika.

Onkolozi najviše koriste ChatGPT, ali i Google i Microsoft alate

FirstWord je nedavno proveo anketu između 50 onkologa kako bi vidjeli kako je ova skupina specijalista prihvatila generativnu umjetnu inteligenciju u svakodnevnoj praksi.

Istraživanje je obuhvatilo velike jezične modele (LLM) kao što je ChatGPT i druge konkurentene modele kao npr. Microsoftov softver za dokumentiranje automatizirane skrbi DAX, Googleovu obitelj medicinski prilagođenih modela kao što su Med-PaLM 2 (i upravo ovaj tjedan, MedLM) plus OpenEvidence AI LLM koji je nadmašio ChatGPT i Med-PaLM 2 u medicinskim pregledima.

Budući da je ChatGPT prvi izašao i postao lako dostupan širokoj javnosti, nije iznenađujuće da OpenAI ima trenutno najveći udio korisnika među anketiranim onkolozima - 42%. Jednako tako, od različitih predstavljenih generativnih AI alata, samo 2% anketiranih onkologa je reklo da uopće nisu upoznati s ChatGPT-om. Udio ispitanika koji nisu znali o drugim modelima bio je dvoznamenkast.

Daljnji dokaz da je ChatGPT možda najrasprostranjeniji alat u onkologiji - ali ne nužno i najbolje prihvaćen, moglo se vidjeti u odgovorima na pitanje koliko su uvjereni u točnost svakog pojedinog modela. Halucinacije su prepoznati rizik korištenja velikih jezičnih modela. ChatGPT može generirati sadržaj koji zvuči uvjerljivo, međutim, on može biti potpuno netočan. Osim toga, koliko god je puta ChatGPT nadmašio kliničare na medicinskim pregledima, također je pokazao da može napraviti više pogrešaka od liječnika. Otprilike 6% ispitanika u anketi reklo je da uopće nisu sigurni u razinu točnosti ChatGPT-a, a niti jedan od ostalih modela nije dobio povjerenje kliničara.

Ispitanici su imali najveće pouzdanje u točnost Googleove Med-PaLM platforme, koja je posebno razvijena za uporabu u medicini. Tri četvrtine ispitanika reklo je da su ili više nego umjereno ili iznimno uvjereni u točnost Med-PaLM 2, nakon čega slijedi klinički mehanizam za pitanja i odgovore OpenEvidence AI.

Izvor: FirstWord

VEZANI SADRŽAJ > <