x
x

ChatGPT u kliničkoj toksikologiji

  13.03.2023.

Nedavno je dokazano da je ChatGPT prošao stručni medicinskih ispit u Sjedinjenim Američkim Državama, za dobivanje dozvole za samostalni rad (USMLE). Autori su testirali ChatGPT (izdanje 13. veljače 2023.) i pri tome koristili tipičan klinički toksikološki slučaj akutnog trovanja organofosfatima. ChatGPT se pokazao dobrim u odgovorima na sve upite u vezi s toksikološkim slučajem akutnog trovanja organofosfatima.

ChatGPT u kliničkoj toksikologiji

Upit upisan u ChatGPT kao i modificirani upit te odgovori koji su slijedii u samo nekoliko sekundi objavljeni su u samom radu. U radu su prikazani i ponovljeni odgovori nakon što je korištena mogućnost ponovnog generiranja odgovora.

Primjer kliničkog slučaja je jednostavan i teško da će ga propustiti bilo koji praktičar, a ChatGPT se pokazao dobrim u odgovorima na sva pitanja. I prvi ChatGPT odgovor i ponovno generirani bili su dobri i nudili su dobra objašnjenja temeljnog rezoniranja.

Međutim, gorući problem u stvarnom životu nije pronalaženje ispravne dijagnoze, već uzimanje odgovarajuće anamneze i mogućnost otkrivanja i utvrđivanja točnih simptoma. U stvarnom životu mlađi kliničari mogu doći do pogrešne dijagnoze jer su propustili ili pobrkali pojedine simptome. Kako se ChatGPT dalje razvija i posebno prilagođava medicini, jednog bi dana mogao biti koristan u rijeđim i neuobičajenim kliničkim slučajevima (tj. slučajevima koji stručnjacima ponekad promaknu). Umjesto da AI zamjenjuje ljude (kliničare), autori to vidie kao "kliničare koji koriste AI" odnosno kao priliku zamjene "kliničara koji ne koriste AI" u budućnosti.

VEZANI SADRŽAJ > <