x
x

Točnost ChatGPT-a u odogovorima na pitanja o genetskom testiranju i savjetovanju

  28.03.2024.

ChatGPT točno odgovara na pitanja o genetskim sindromima, genetskom testiranju i savjetovanju, prema studiji predstavljenoj na godišnjem sastanku Društva onkoloških ginekologa, održanom od 16. do 18. ožujka u San Diego.

Točnost ChatGPT-a u odogovorima na pitanja o genetskom testiranju i savjetovanju

Jharna M. Patel, M.D., s njujorškog sveučilišta Langone Health i suradnici ispitali su točnost ChatGPT V3.4 u odgovorima na često postavljana pitanja koja se odnose na genetsko testiranje i savjetovanje za ginekološke karcinome. Analiza je uključivala odgovore na 40 pitanja.

Istraživači su otkrili da ChatGPT daje točne i iscrpne odgovore na 33 od 40 pitanja (82,5 %), točne, ali ne i iscrpne odgovore na šest pitanja (15 %), djelomično netočne odgovore na jedno pitanje (2,5 %) i potpuno netočne odgovore na neka pitanja.

Odgovori vezani uz genetsko savjetovanje imali su najveći udio odgovora koji su bili i točni i iscrpni (20 od 20 pitanja).

ChatGPT je dao točne i iscrpne odgovore za 88,2 % za pitanja koja se odnose na testiranje gena BRCA1/2, odnosno 66,6 % pitanja za sindrom Lynch. ChatGPT se pokazao podjednako dobrim pri pružanju sveobuhvatnih i potpunih odgovora na pitanja temeljena na činjenicama (19 od 23; 82,6 %) i savjetodavna pitanja (14 od 17; 82,3 %).

Autori sugeriraju da ovaj alat ima potencijal odgovoriti na uobičajena pitanja pacijenata kako bi smanjio tjeskobu i informirao ih.

Potrebno je više podataka od ginekoloških onkologa prije nego što alat može pomoći u edukaciji pacijenata o njihovim vrstama raka i to kao pomoćnik zdravstvenim radnicima.