x
x

Umjetna inteligencija u kardiologiji jedna od tema na EHS-u

  26.08.2023.

Dolaskom ChatGPT-a i ostalih generativnih modela istaknut je pravi potencijal umjetne inteligencije i i sve veći broj upita medicinskoj zajednici: može li umjetna inteligencija zamijeniti liječnika?

Umjetna inteligencija u kardiologiji jedna od tema na EHS-u

O ovoj temi raspravljat će se na kongresu Europskog kardiološkog društva (ESC) koji se održava od 25. do 28. kolovoza u Nizozemskoj.

Sudionici će čuti prednosti i nedostatke ugradnje umjetne inteligencije u kardiološku praksu i utvrditi treba li ovu tehnologiju promatrati kao prijetnju liječnicima specijalistima.

Bez obzira na zaključak ove rasprave, nekoliko studija koje će se prezentirati na ESC-u pružaju dokaze da umjetna inteligencija doista postaje „pametnija“ i može biti pomoć kardiolozima u poboljšanju kardiološke skrbi.

Studije obuhvaćaju nove algoritme za poboljšanje točnosti postojećih dijagnostičkih tehnologija do ChatGPT-a za stvaranje dijagnostičkih aplikacija za dubinsko učenje.

ChatGPT je dokazano mogao riješiti određene pismene ispite iz medicine. Npr. OpenAI veliki jezični model uspio je postići ocjenu od 60% na ispitu za medicinsku licencu u SAD-u (USMLE). Istraživači u Švicarskoj odlučili su vidjeti kako će se ChatGPT ponašati u preciznijem, izazovnijem postdiplomskom testu kao što je Europski ispit iz temeljne kardiologije (EECC), koji liječnici polažu kao specijalistički.

U istraživanje je ukupno uključeno 488 javno dostupnih pitanja s višestrukim izborom i jednim točnim odgovorom koja su nasumično dobivena iz tri različita izvora - web stranice ESC, StudyPRN i Braunwald's Heart Disease Review and Assessment (BHDRA) - koji se tradicionalno koriste za pripremu za EECC. Otkrili su da je ChatGPT odgovorio na 340 pitanja od 362, s ukupno 22 neodređena odgovora. Ukupna točnost bila je 58,8% u svim izvorima pitanja - ChatGPT je postigao najveći rezultat (61,7%) za ESC pitanja, a najniži (52,6%) za BHDRA pitanja. Istraživači su također otkrili da, iako ChatGPT još ne može obraditi vizualni sadržaj, može pružiti racionalne i točne odgovore na tekstualne unose. Model bi mogao učinkovito obraditi ogromnu količinu stečenog medicinskog znanja, ali sadašnji pristup možda neće zamijeniti kritičko razmišljanje, inovativnost i kreativnost; neke od ključnih atributa koji se očekuju od liječnika.