x
x

Umjetna inteligencija u dizajniranju sintetičke DNK i razvoju lijekova

  03.12.2022.

Uz pomoć umjetne inteligencije, istraživači s Tehnološkog sveučilišta u Chalmersu u Švedskoj uspjeli su dizajnirati sintetičku DNK koja kontrolira proizvodnju proteina u stanicama. Tehnologija može pridonijeti puno brže razvoju i proizvodnji cjepiva, lijekova za teške bolesti, kao i alternativnih prehrambenih proteina i to uz znatno niže troškove.

Umjetna inteligencija u dizajniranju sintetičke DNK i razvoju lijekova

Način ekspresije gena je temeljni proces za funkcionalnost stanica u svim živim organizmima. Jednostavno rečeno, genetski kod u DNK prepisuje se u glasničku RNK (mRNA), koja daje uputu koji protein je potrebno proizvesti i u kojoj količini.

Istraživači su uložili mnogo truda pokušavajući kontrolirati ekspresiju gena jer ona, između ostalog, može pridonijeti razvoju lijekova na bazi proteina. Nedavni primjer je mRNA cjepivo protiv COVID-19, koje je dalo uputu tjelesnim stanicama da proizvode isti protein koji se nalazi i na površini koronavirusa. Imunološki sustav je na taj način počeo stvarati antitijela protiv virusa. Isto tako, moguće je 'naučiti' imunološki sustav kako pobijediti stanice raka ili neke druge bolesti ako razumijemo genetski kod koji stoji iza proizvodnje specifičnih proteina.

Većina današnjih novih lijekova temelji se na proteinima, ali su tehnike za njihovu proizvodnju skupe i spore jer je teško kontrolirati ekspresiju DNK. Prošle godine je istraživačka skupina u Chalmersu, predvođena Aleksejem Zelezniakom, izvanrednim profesorom sistemske biologije, učinila važan korak u razumijevanju i kontroli količine proteina napravljene od određene sekvence DNK.

Prvo se radilo o mogućnosti potpunog 'čitanja' uputa molekule DNK. Sada su uspjeli dizajnirati vlastitu DNK koja sadrži točne upute za kontrolu količine određenog proteina. 

Istraživači su razvili svoju metodu na kvascu Saccharomyces cerevisiae, čije stanice nalikuju stanicama sisavaca. Sljedeći korak je korištenje humanih stanica. Istraživači se nadaju da će njihov napredak utjecati na razvoj novih, ali i postojećih lijekova.