x
x

ChatGPT - primjena u kliničkoj medicini

  04.04.2023.

Umjetna inteligencija danas je zaživjela i u medicinskoj edukaciji i u kliničkom liječenju bolesnika. Nedavno su razvijeni i trenirani chatbotovi, posebno ChatGPT. Chatbotovi koriste veliku bazu tekstualnih podataka s interneta kako bi generirali odgovor, a to je značajno utjecalo na naš pristup medicinskoj znanosti. Iako postoje prednosti ove nove tehnologije, potreban je veliki oprez pri uporabi chatbotova.

ChatGPT - primjena u kliničkoj medicini

ChatGPT bi se mogao koristiti u kliničkom okruženju za lakše upravljanje podacima o bolesnicima. To bi se moglo učiniti na više načina, a u nastavku su navedeni tek neki primjeri.

1. Dokumentacija: Može se koristiti za generiranje kliničkih zapisa, sažetaka i druge dokumentacije kako bi se pridonijelo uštedi vremena i smanjio rizik od ljudske pogreške.

2. Pomoć kod odlučivanja: Iako bi konačnu riječ o bilo kojoj medicinskoj odluci uvijek trebao imati zdravstveni radnik, ChatGPT bi se mogao koristiti kao podrška i prijedlog liječenja na temelju simptoma i povijesti bolesti.

3. Komunikacija s bolesnicima: pomoć u generiranju automatiziranih odgovora na sve upite koje pacijenti mogu imati u vezi sa zakazivanjem termina, kao i upravljanjem lijekovima.

ChatGPT je umjetna inteligencija koja generira tekst jako sličan sadržajima koje stvara čovjek, ali kao i svaki drugi statistički model nije bez grešaka. Glavna ograničenja ChatGPT -a su nedostatak razumijevanja i nedostatak unosa podataka nakon 2021., zbog čega chatbot ponekad zanemari kontekst upita i kreira nevažan tekst ili ideju i koncept koji nisu jedinstveni ili originalni, a potvrđeno je da ponekad i izmisli određene činjenice ili kreira nepostojeće izvore.

Nedavno su objavljeni recenzirani radovi s ChatGPT-om kao autorom. Međutim, imajući u vidu spomenuta ograničenja, Svjetska udruga medicinskih urednika (WAME) preporučila je da se ChatGPT ne navodi uz autore jer umjetna inteligencija ne može imati odgovornost.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROMaxirinoMaxflu
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: