x
x

Unos probiotika u trudnoći može smanjiti grčeve novorođenčadi

  01.01.2017.

Uzimaju li žene u kasnoj trudnoći i tijekom dojenja probiotike s više sojeva bakterija, mogu smanjiti grčeve i povraćanje dojenčadi.

Unos probiotika u trudnoći može smanjiti grčeve novorođenčadi

Rezultati dvostruko-slijepog ispitivanja s kontrolnom grupom koja je primila placebo pokazali su da uzimanje probiotika u obliku dodataka prehrani četiri tjedna prije i nakon poroda može promijeniti razinu citokina u mliječnim žlijezdama i sintezu imunoglobulina A (zaštitnika sluznice) u crijevu novorođenčeta. Neka su istraživanja pokazala da uzimanje probiotika u trudnoći utječe i na razine imunoglobulina E u krvi pupkovine. 

Znanstvenici su u ovome istraživanju otkrili da uzimanje probiotika u obliku dodataka prehrani tijekom trudnoće i dojenja može smanjiti učestalost grčeva i povraćanja kod novorođenčadi. Ispitivanje su proveli na 66 trudnica koje su od 36. tjedna trudnoće do 4. tjedna nakon poroda dobivale probiotike ili placebo. Probiotik je sadržavao 900 milijardi bakterijskih stanica nekoliko probiotičkih sojeva. 

Rezultati su pokazali značajan utjecaj probiotika na razine interleukina 6 (IL6), obrambenih proteina, u kolostrumu, odnosno takozvanom „prvom mlijeku“, te na vrijednosti interleukina (IL10) i TGF-beta1 u zrelom mlijeku. Razine imunoglobulina A u fecesu novorođenčadi bile su također više ako je majka konzumirala probiotike. Čini se da su probiotici utjecali i na smanjenje učestalosti plakanja i povraćanja novorođenčadi tijekom prvog mjeseca života. Međutim, veličina uzorka ispitanika nije bila značajna zbog čega su potrebna daljnja i opširnija istraživanja. 

Znanstvenici naglašavaju da je prerano preporučiti uzimanje visoke doze probiotika kao dodataka prehrani tijekom trudnoće i dojenja, no nadaju se da će nova istraživanja otkriti mehanizme pomoću kojih mikroorganizmi u majčinom mlijeku mogu pomoći razvoju imunosnog sustava djeteta. 

Izvor: Nutrients