x
x

Trudnoća iznad tridesete nije faktor rizika za hipotireozu

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  26.04.2012.

Istraživanje iz Češke sugerira da dob nije faktor rizika za hiptireozu u trudnoći. Učestalost autoimunih bolesti štitnjače ne povećava se s dobi trudnice objavljeno je u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Trudnoća iznad tridesete nije faktor rizika za hipotireozu

Američko društvo za štitnjaču je 2011.godine izdalo smjernice u kojima se dob iznad trideset godina uključuje kao jedan od faktora rizika za hipotireozu u trudnoći. Kako bi provjerili da li dob povećava rizik od autoimune bolesti štitnjače u trudnoći tim istraživača iz Praga proveo je istraživanja u kojem su pregledali podatke 5223 trudne žene u periodu od 2006 - 2008. godine kod kojih je u prvom tromjesječju prikazana bolest štitnjače. Prosječna dob žena bila je 31 godina.

Rezultati istraživanja pokazali su da je prevalencija hipotireoze bila slična za žene starije i mlađe od trideset godina, a istraživači navode da nisu pronašli značajnu povezanost između dobi i sniženog ili povišenog TSH (tireotropin) ili pozitivnog TPOAb (antitijela na tiroidnu peroksidazu), a nisu pronašli ni povezanost između povišenog TSH s pozitivnim TPOAb.

Istraživači vjeruju kako je ovo prvo veliko istraživanje koje je pokazalo da se učestalost autoimunih bolesti štitnjače ne povećava s dobi trudnice te da se dob iznad 30 godina ne može smatrati faktorom rizika za hipotireozu u trudnoći.

Kao glavni prigovor trenutnim smjernicama istraživači ističu odsutnost preporuke za testiranje TPOAb-a s obzirom da pozitivan TPOAb može imati veliki utjecaj na klinički tijek trudnoće, razvoj postporođajne hipotireoze i trajno smanjenje funkcije štitne žlijezde. S obzirom da istraživanje pokazuje kako pozitivan TPOAb ima jednaku incidenciju i kod mlađih i starijih trudnica istraživači smatraju da bi smjernice trebalo revidirati.