x
x

Postupci za sprječavanje i liječenje boli u zdjelici i leđima tijekom trudnoće

  29.05.2013.

Mnoge žene tijekom trudnoće pate od boli u leđima ili zdjelici. Bol se općenito pojačava kako trudnoća napreduje i ometa svakodnevne aktivnosti (kao što su nošenje tereta, čišćenje, sjedenje i hodanje), a može spriječiti žene da odu na posao i ponekad im ometa san.

Postupci za sprječavanje i liječenje boli u zdjelici i leđima tijekom trudnoće

Postoje razni prijedlozi kako se može ublažiti ova bol, a uključuju različite vježbe tijekom trudnnoće, često odmaranje, hladne i vruće obloge, potporni pojas, masažu, akupunkturu, kiropraktiku, aromaterapiju, opuštanje, različite biljke, jogu i reiki. Ponekad se predlažu i lijekovi kao što je paracetamol.

Cochrane sustavni pregled istražio je učinkovitost različitih postupaka za sprječavanje i liječenje boli u zdjelici i leđima tijekom trudnoće. Nije pronađena nijedna studija koja je istražila postupke za sprječavanje ovih bolova. Za liječenje je pronađeno 8 kliničkih ispitivanja, s ukupno 1305 ispitanica, u kojima su ispitani učinci različitih vježbi koje se preporučuju posebno za trudnice, programa fizioterapije, akupunkture i korištenje specijalnih jastuka uz uobičajenu prenatalnu skrb. Ovi su postupci uspoređeni s uobičajenom skrbi u trudnoći ili s drugim terapijama.

Kvaliteta studija nije bila najbolja i stoga rezultate treba uzeti s oprezom.

Zaključak je sustavnog pregleda da vježbe za jačanje, koje su individualno osmišljene, vježbanje zdjelice u sjedećem položaju i gimnastika u vodi svi imaju blagotvoran učinak za ublažavanje boli u zdjelici i leđima tijekom trudnoće. Ozzlo jastuk se također pokazao korisnim, ali viša ga nema na tržištu. Osim toga, akupunktura se pokazala učinkovitijom od fizioterapije. Nuspojave, kad su i prijavljene, bile su blage i prolazne. Potrebno je više istraživanja o ovom učestalom problemu u trudnoći.

VEZANI SADRŽAJ > <