x
x

Zdrav stil života spriječava nastanak gestacijskog dijabetesa

  David Čičić, dr. med.

  10.10.2014.

Pridržavanje zdravog stila života prije trudnoće povezano je s niskim rizikom za razvoj gestacijskog dijabetesa te predstavlja učinkovitu strategiju u prevenciji gestacijskog dijabetesa, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu BMJ.

Zdrav stil života spriječava nastanak gestacijskog dijabetesa
U usporedbi s trudnicama koje nisu zadovoljile niti jedan promatrani kriterij zdravog načina života, one koje su ispunile sva četiri su imale 83% manji rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa. Autori su na kraju procijenili da se 48% trudnoća s gestacijskim dijabetesom može izbjeći pridržavanjem ova četiri čimbenika zdravog života prije trudnoće.

Kombinacija tri čimbenika zdravog načina života prije trudnoće, nepušenja, ≥ 150 minuta umjerene do izražene tjelesne aktivnosti tjedno i zdrave prehrane, povezana je s 41% manjim rizikom za razvoj gestacijskog dijabetesa u odnosu na sve ostale trudnoće. Dodavanje četvrtog čimbenika, indeksa tjelesne mase (ITM) <25 prije trudnoće, bilo je povezano s čak 52% manjim rizikom za nastanak gestacijskog dijabetesa. U usporedbi s trudnicama koje nisu zadovoljile niti jedan promatrani kriterij zdravog načina života, one koje su ispunile sva četiri su imale 83% manji rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa. Autori su na kraju procijenili da se 48% trudnoća s gestacijskim dijabetesom može izbjeći pridržavanjem ova četiri čimbenika zdravog života prije trudnoće.

Tijekom desetogodišnjeg praćenja autori su među 20.136 jednostrukih trudnoća u 14.437 žena opazili 823 trudnoće s gestacijskim dijabetesom. Najveći rizični čimbenik je bila pretilost, ITM> 25 prije trudnoće. Kod žena koje su prije trudnoće imale ITM>33 rizik za nastanak gestacijskog dijabetesa je bio više nego četiri puta veći u odnosu na ostale sudionice.

Gestacijski dijabetes pogađa 3-5% trudnoća, a javlja se između 24. i 28. tjedna kod zdravih žena, onih koje inače ne boluju od dijabetesa. Obilježen je povišenom razinom glukoze u krvi te simptomima pojačane žeđi i unosa tekućine, učestalog mokrenja, zamućenja vida, svrbeža kože, usporenog cijeljenja rana te tvrdokornih gljivičnih infekcija. Povišene koncentracije šećera u krvi mogu dovesti do otežanog ili prijevremenog poroda, poremećaja rasta i razvoja ploda, urođenih anomalija i respiratornog distresa. Iako se gestacijski dijabetes povlači nakon poroda, ove žene imaju 35-60% vjerojatnost za razvoj dijabetesa u narednih 10-20 godina. 

VEZANI SADRŽAJ > <