x
x

Gestacijski dijabetes, razvoj kroničnih bolesti i prerana smrt

  27.09.2023.

Žene s dijagnosticiranim gestacijskim dijabetesom imale su 30% veći rizik od smrti u odnosu na zdrave kontrole tijekom 30 godina praćenja. Utvrđeno je da je gestacijski dijabetes povezan s razvojem šećerne bolesti tipa 2 i drugim štetnim ishodima, a važno je razmišljati o njemu kao kritičnom smrtnom čimbeniku u kasnijoj životnoj dobi.

Gestacijski dijabetes, razvoj kroničnih bolesti i prerana smrt

U studiji objavljenoj u JAMA Internal Medicine istraživači su koristili podatke iz prospektivne studije Nurses' Health Study kako bi procijenili povezanost gestacijskog dijabetesa i rizik od prerane smrti. U studiju je uključeno više od 91.000 medicinskih sestara srednje dobi od 35 godina. Ispitanice su imale barem jednu trudnoću u dobi od 18 ili više godina. Gotovo 6000 (7%) ispitanica je izjavilo da je imalo gestacijski dijabetes.

Utvrđeno je da je rizik od smrti bio značajno viši kod medicinskih sestara koje su imale gestacijski dijabetes u odnosu na kontrolnu skupinu tijekom 30 godina praćenja (omjer rizika: 1,3). Ova povezanost je bila izraženija kod medicinskih sestara koje su imale dijagnozu gestacijskog dijabetesa u više od 2  trudnoće, istovremenu hipertenziju ili su rodile prije termina. Ispitanice s gestacijskim dijabetesom su imale veći rizik od smrti povezan s kardiovaskularnim bolestima (HR, 1,6) i od smrti koja nije povezana s rakom (HR, 1,5). U istraživanju je zabilježen niži rizik od smrti povezane s rakom (HR, 0,8 ) što je zapravo ostalo nejasno i za potvrdu ovih rezultata potrebna su daljnja istraživanja.

Autori sugeriraju da su trudnice koje razviju gestacijski dijabetes predisponirane za razvoj nekih kroničnih bolesti. Radi se o patološkim promjenama prije trudnoće, npr. sistemskoj upali, inzulinskoj rezistenciji i endotelnoj disfunkciji.