x
x

Sažeta novija saznanja o prehrani kod dijabetesa

  21.09.2014.

U novom opsežnom preglednom radu, objavljenom u časopisu The Lancet, okupljeni su i razmotreni rezultati nedavnih kliničkih studija i opservacijskih istraživanja s područja dijabetesa i prehrane te je tako na jednom mjestu sažet niz prehrambenih obrazaca i popis hrane koji imaju blagotvoran učinak u prevenciji ili kod kontrole dijabetesa tipa 2.

Sažeta novija saznanja o prehrani kod dijabetesa
Mediteranska prehrana se pokazala jednom od najboljih načina prehrane kod dijabetesa. Primijećeno je da je uspjela smanjiti rizik od dijabetesa čak i u slučajevima kada ispitanici nisu pokazali gubitak kilograma.

Razni tipovi prehrana, kao što je mediteranska prehrana, prehrana s niskim glikemijskim indeksom, s umjereno niskim udjelom ugljikohidrata te visokoproteinska prehrana, pokazali su pozitivan utjecaj na kontrolu razine šećera u krvi, kao i na smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata s dijabetesom, a u usporedbi s kontrolnim načinima prehrane. 

Mediteranska prehrana se pokazala jednom od najboljih načina prehrane kod dijabetesa. Primijećeno je da je uspjela smanjiti rizik od dijabetesa čak i u slučajevima kada ispitanici nisu pokazali gubitak kilograma. Nadalje, osobama s prekomjernom tjelesnom masom kojima je tek bila dijagnosticirana bolest, prelazak na mediteransku prehranu smanjio je potrebu za antidijabeticima, za razliku od kontrolne skupine na niskomasnoj prehrani. 

Podaci su ukazali i na bitnu ulogu vrste i izvora masti u prehrani osoba s dijabetesom. Masti iz crvenog mesa bile su povezane su s većim, a masti iz biljnih ulja i orašastog voća s manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Tako je još jednom potvrđeno da je bitnije paziti na kvalitetu masti u prehrani nego na njihovu količinu. 

VEZANI SADRŽAJ > <