x
x

Žene oboljele od astme teže ostaju trudne

  David Čičić, dr. med.

  18.12.2013.

Ženama koje boluju od astme potrebno je duže vrijeme za postizanje trudnoće, tvrdi novo istraživanje objavljeno u European Respiratory Journalu.

Žene oboljele od astme teže ostaju trudne

Rezultati istraživanja pokazali su da je kod 27% žena s astmom bilo potrebno više od godinu dana za postizanje trudnoće, u odnosu na 21,6% žena bez astme. Učinak astme na plodnost ovisio je o dobi bolesnica, pa je 32,2% žena starijih od 30 godina zatrudnilo tek nakon više od godinu dana pokušavanja, u odnosu na 24,9% žena mlađih od 30 godina. Također, 30,5% žena kod kojih astma nije bila liječena, trebalo je više od godinu dana da ostanu trudne, u odnosu na 23,8% liječenih žena.

Kako je negativni učinak astme na plodnost rastao s dobi žena i težinom bolesti, autori su zaključili da sistemna bolest (astma), karakterizirana sistemnom upalom, može utjecati i na proces reprodukcije.

Istraživanje je provedeno na kohorti od 15.250 blizanki iz Danske, dobi 12 – 41 godinu. Podaci o prisutnosti astme i plodnosti prikupljeni su pomoću upitnika.

Astma je kronična upala dišnih putova u kojoj sudjeluju mnoge stanice, a posebice mastociti, eozinofili i T-limfociti. U sklonih osoba upala uzrokuje ponavljajuće napadaje piskanja, zaduhe, napetosti u prsnom košu, te kašlja, osobito noću i/ili rano ujutro. Važno obilježje ove bolesti je varijabilan stupanj bronhoopstrukcije, te pojačan odgovor bronha (hiperreaktivnost) na različite podražaje. U svijetu između 3% i 5% odraslih osoba boluje od astme. U odrasloj dobi žene obolijevaju češće od muškaraca, što daje dodatnu važnost ovom istraživanju.

VEZANI SADRŽAJ > <