x
x

Pretilost u trudnoći

  28.07.2022.

Apsolutni rizik od ozbiljnih nepovoljnih ishoda kod majke, fetusa i novorođenčeta nizak je među pretilim ženama, međutim, uvođenje zdrave prehrane i tjelovježbe prije trudnoće u idealnom slučaju ili što je moguće ranije u trudnoći, može minimizirati prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće i pomoći u ublažavanju dugoročnih komplikacije i kod žena i kod djece.

Pretilost u trudnoći

Antepartalne komplikacije povezane s pretilošću majke tijekom trudnoće

Pretile žene imaju veću vjerojatnost od pobačaja nego žene s normalnom težinom, bez obzira na to je li začeće spontano ili potpomognuto. Metaanalize su pokazale da pretile žene imaju 3 do 4 puta veću vjerojatnost da će imati gestacijski dijabetes u odnosu na žene s normalnom težinom. Gestacijska hipertenzija i preeklampsija prevladavaju među pretilim ženama u odnosu na žene normalne tjelesne težine, pri čemu se procijenjeni rizik od preeklampsije udvostručuje za svako povećanje od 5 do 7 u indeksu tjelesne mase (BMI).

Koje potencijalne štete za fetus predstavlja pretilost majke tijekom trudnoće?

Utvrđeno je da je pretilost majke povezana s povećanim rizikom od niza strukturnih anomalija, posebno urođenih srčanih mana i defekata neuralne cijevi, s dokazima o odnosu doza-odgovor s BMI-om. Antepartalna identifikacija kongenitalnih anomalija može biti ograničena u pretilih žena jer ultrazvučni signal može biti prigušen zbog pretežno centralno pohranjene masnoće. Rizik od mrtvorođenosti je 1,3 do 2,1 puta veći među pretilim ženama što je potvrđeno u nekoliko metaanaliza.

Na koje načine pretilost u trudnica utječe na porod?

Heslehurst i suradnici otkrili su veće stope indukcije porođaja, povećanja oksitocina, neuspjeha porođaja i instrumentalnog porođaja među pretilim ženama. Također je dokumentiran veći rizik poroda nakon termina proporcionalno s povećanjem BMI-a, s omjerom izgleda od 1,75 (95% CI, 1,50 do 2,04) za žene s BMI-om od 50 ili više. Pretilost sama po sebi nije indikacija za porod carskim rezom. Unatoč tome, povezanost između pretilosti i poroda carskim rezom dokumentirana je u različitim praksama. Rizik poroda carskim rezom kod pretilih žena dvostruko je veći nego za žene s normalne tjelesne mase.

Pretilost sama po sebi nije indikacija za indukciju poroda, već treba poticati vaginalni porod. Slično tome, podatak u anamnezi o barijatrijskoj kirurgiji nije indikacija za porod carskim rezom.

Ublažava li barijatrijska kirurgija ili povećava moguće komplikacije trudnoće?

Pokazalo se da barijatrijska kirurgija poboljšava plodnost vraćanjem ovulacije. U velikoj metaanalizi, barijatrijska kirurgija prije trudnoće bila je povezana sa smanjenim rizikom za gestacijski dijabetes, hipertenzivni poremećaj, postporođajna krvarenja i porod carskim rezom, u usporedbi sa ženama iz kontrolne skupine s velikim BMI-om, a koje nisu bile podvrgnute barijatrijskom kirurškom zahvatu. Suprotno tome, barijatrijska kirurgija može biti popraćena kirurškim komplikacijama, nedostatkom mikronutrijenata te endokrinim i metaboličkim poremećajima, a sve to treba procijeniti u trudnoći. Navedeni su i nepovoljni perinatalni ishodi kao što su mali plod za gestacijsku dob, prijevremeni porod, kongenitalne abnormalnosti i perinatalni mortalitet s povećanim rizikom kod žena koje zatrudne ubrzo nakon operacije. Stoga Američki koledž opstetričara i ginekologa preporučuje da žene koje žele zatrudnjeti nakon barijatrijske operacije odgode trudnoću najmanje 12 do 18 mjeseci nakon operacije ili dok se ne postigne stabilna težina nakon zahvata.