x
x

Mediteranska prehrana u trudnoći može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa

  Marija Škrlec, mag. pharm

  05.08.2019.

Žene koje tijekom trudnoće slijede mediteranski način prehrane mogu umanjiti rizik za gestacijski dijabetes.

Mediteranska prehrana u trudnoći može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa

Jedna od čestih "nuspojava" u trudnoći je gestacijski dijabetes - stanje u kojemu povišena razina glukoze u krvi, a koje najčešće prolazi po završetku trudnoće. Ova pojava predmet je brojnih studija, a tako i jednog objavljenog u PLOS Medicine.

Ispitanike je činilo gotovo 1300 žena iz Ujedinjenog Kraljestva koje su bile trudne do najviše 18 tjedana, a da su imale barem jedan matabolički rizični čimbenik (primjerice pretilost ili povišene trigliceride). Podijeljene su u dvije skupine, a one iz interventne skupine imale su tri razgovora s nutricionistom i ispitivačima te su dobile culturally sensitive kuharicu, orašaste plodove i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Primarni ishod istraživanja uključivao je gestacijski dijabetes i preeklampsiju i sekundarni koji je uključivao mrtvorođenost, fetuse male veličine s obzirom na gestacijsku dob i  zaprimanje neonatusa na jedinicu intenzivne njege (ICU), nisu se međusobno značajno razlikovali. Međutim, rizik za gestacijski dijabetes bio je značajno niži u skupini s mediteranskom prehranom nego s uobičajenom (18% prema 25%). Zanimljiva je i činjenica da su žene u "mediteranskoj" skupini tijekom trudnoće dobile oko 1 kg manje.

Izvor: PLOS Medicine