x
x

Liječenje 'disbesotensiona'

  Ivan Gudelj, mag. pharm

  27.12.2012.

Trijada dijabetesa, pretilosti i hipertenzije je zajedničko stanje i njihovo zajedničko pojavljivanje je mnogo više učestalo nego što se očekuje: u razvijenom svijetu prisutnost 'diabestensiona' je veća od 15 %.

Liječenje 'disbesotensiona'
RAAS blokatori su lijekovi izbora kao sekundarna linija za visokorizične pacijente i pacijente s nefropatijom. Tijekom bolesti skoro uvijek je potrebna kombinirana terapija. Kombinacija RAAS blokatora s blokatorima kalcijevih kanala je preferirana, ako to pruža i druge pogodnosti osim regulacije krvnog tlaka.

Patofiziologija uključuje karakteristične neurohormonalne profile te se zato sugerira razmatranje 'diabestensiona' kao zasebnog kliničkog entiteta.

Pacijenti s 'diabestensionom' imaju dvostruko veći rizik obolijevanja od mikro i makrovaskularnih komplikacija nego sa svakim stanjem pojedinačno. Zato je klinički značajno reducirati njihov ukupni rizik i pružiti mu posebnu pozornost.

Za uspješno liječenje 'diabestensiona' treba postaviti ispravne tretmane. Potrebne su značajne promjene načina života; pacijentima treba preporučiti DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) i mediteranski način prehrane zajedno s fizičkom aktivnošću. Pokušaji smanjenja tjelesne težine često su neuspješni i ponekad je potrebno uzeti u obzir i kirurški zahvat.

S obzirom na hipertenziju, nedavne kliničke studije upućuju da vrijednosti krvnog tlaka moraju biti 130-135/80-85 mmHg. Svi antihipertenzivni lijekovi su prikladni za liječenje 'diabestensiona' i nije potrebno uključiti blokatore renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS) kao prvu liniju terapije. RAAS blokatori su lijekovi izbora kao sekundarna linija za visokorizične pacijente i pacijente s nefropatijom. Tijekom bolesti skoro uvijek je potrebna kombinirana terapija. Kombinacija RAAS blokatora s blokatorima kalcijevih kanala je preferirana, ako to pruža i druge pogodnosti osim regulacije krvnog tlaka.

Rezistentna hipertenzija je dosta učestala te je potrebno tražiti sekundarne uzorke poput apneje tijekom spavanja. Novi postupci poput bubrežne denervacije su obećavajuće opcije zbog svog antihipertenzivnnog i metaboličkog učinka.

VEZANI SADRŽAJ > <