x
x

Tamna čokolada poboljšava hod u bolesnika s perifernom arterijskom bolešću

  David Čičić, dr. med.

  18.07.2014.

Mala studija objavljena u časopisu Journal of the American Hearth Association pokazuje da ljudi s perifernom arterijskom bolešću donjih udova mogu poboljšati sposobnost hodanja konzumacijom tamne čokolade.

Tamna čokolada poboljšava hod u bolesnika s perifernom arterijskom bolešću
Sadržaj kakaa u tamnoj čokoladi upotrebljenoj u studiji iznosio je više od 85%, čineći je bogatom polifenolima.

Prema rezultatima studije, nakon konzumacije tamne čokolade osobe s perifernom arterijskom bolešću donjih udova mogle su hodati u prosjeku 17 sekundi duže i 12 metara više nego prije konzumacije. Ova povezanost nije opažena za konzumaciju mliječne čokolade.
 
Sadržaj kakaa u tamnoj čokoladi upotrebljenoj u studiji iznosio je više od 85%, čineći je bogatom polifenolima – tipom antioksidansa. Istraživački tim navodi da polifenoli mogu smanjiti oksidativni stres i poboljšati protok krvi u perifernim arterijama. Nadalje, nakon konzumacije tamne čokolade u sudionika su izmjerene više razine dušikova oksida u krvi i opažena je redukcija biokemijskih signala oksidativnog stresa, za što se smatra da je utjecalo na dilataciju perifernih arterija i poboljšanje hoda. “Nutrijenti bogati polifenolima mogli bi predstavljati novu terapijsku strategiju za borbu protiv kardiovaskularnih komplikacija“, zaključuje jedan od autora, dr. Francesco Violi. 
 
Ova studija ograničena je svojom veličinom, nedostatkom placebo grupe i saznanjem sudionika o tipu čokolade koju konzumiraju, stoga autori napominju da se rezultati moraju potvrditi opsežnijom studijom koja bi ujedno promatrala i učinak dugoročne konzumacije tamne čokolade.
 
U istraživanju je sudjelovalo 20 bolesnika (14 muškaraca i 6 žena) s perifernom arterijskom bolešću donjih udova, dobi 60-78 godina. Prvog dana učinjena je ergometrija kojom je mjereno vrijeme hodanja i pređena udaljenost. Bolesnici su zatim konzumirali 40 g tamne čokolade te je nakon 2 sata ponovljena ergometrija. Slijedeći dan postupak je ponovljen, samo što su umjesto tamne čokolade bolesnici konzumirali mliječnu čokoladu (udio kakaa <30%).
 
Periferna arterijska bolest karakterizirana je suženjem perifernih arterija i smanjenim protokom krvi u trbuhu, rukama, glavi i najčešće u nogama. Najčešći simptomi su umor, grčenje i bolovi u mišićima nogu tijekom hodanja ili penjanja uz stepenice, zbog čega bolesnici ne mogu savladati veće udaljenosti bez potrebe za odmorom.