x
x

Povećava li terapija testosteronom kardiovaskularni rizik?

  Doc. dr. sc. Luka Bielen, dr. med., specijalist internist

  09.02.2015.

Nadomjestna terapija testosteronom dostupna je u obliku različitih formulacija uključujući tablete, injekcije, flastere, gel itd. Indicirana je za liječenje hipogonadizma, a ne za potenciranje učinaka testosterona kod zdravih muškaraca.

Povećava li terapija testosteronom kardiovaskularni rizik?
U PRAC-ovom izvještaju se ističe da bi i sam manjak testosterona mogao povećati kardiovaskularni rizik. Mogućnost povećanja kardiovaskularnog rizika terapijom testosteronom potencijalna je komplikacija kod bolesnika s od ranije prisutnom teškom bolesti srca, jetre ili bubrega, ishemijskom bolesti srca ili arterijskom hipertenzijom.

Rezultati niza istraživanja ukazuju na mogućnost povećanog kardiovaskularnog rizika kod muškaraca liječenih testosteronom. To se prvenstveno odnosi na povećanje rizika infarkta miokarda kod muškaraca s od ranije prisutnom bolesti srca. Ipak, u studenom 2014. godine je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC – od engl. “Pharmacovigilance Risk Assessment Committee“ – tijelo Europske agencije za lijekove) zaključilo je da nema čvrstih dokaza o povezanosti terapije testosteronom kod bolesnika s hipogonadizmom i povećanog kardiovaskularnog rizika. U PRAC-ovom izvještaju se ističe da bi i sam manjak testosterona mogao povećati kardiovaskularni rizik. Mogućnost povećanja kardiovaskularnog rizika terapijom testosteronom potencijalna je komplikacija kod bolesnika s od ranije prisutnom teškom bolesti srca, jetre ili bubrega, ishemijskom bolesti srca ili arterijskom hipertenzijom.

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) također nije donijela čvrst zaključak o povezanosti terapije testosteronom s povećanim kardiovaskularnim rizikom, ali je zatražila provođenje sigurnosnih studija kod starijih osoba s hipogonadizmom.