x
x

Može li smanjenje soli u prehrani spriječiti srčano-žilne bolesti?

  06.06.2013.

Srčano-žilne bolesti uključuju srčani i moždani udar, i glavni su uzrok prijevremene smrti i invalidnosti. U Cochrane sustavnom pregledu procijenjeno je da li intenzivna potpora i ohrabrenje s ciljem smanjenja razine soli u hrani smanjuju rizik od smrti ili srčano-žilnih bolesti.

Može li smanjenje soli u prehrani spriječiti srčano-žilne bolesti?

Ovim savjetom uspješno je smanjena količina soli u prehrani ispitanika i postignuto je malo smanjenje razine krvnog tlaka nakon 6 mjeseci. Analizirano je 7 studija s ukupno 6489 ispitanika. U analiziranim kliničkim ispitivanjima nije bilo dovoljno informacija o utjecaju uočenog smanjenja krvnog tlaka na smrtnost i pojavu srčano-žilnih bolesti. Ograničeni dokazi su pokazali da smanjeni unos soli može povećati smrtnost u osoba sa zatajenjem srca. Rezultati ovoga sustavnog pregleda ne znače da treba prestati govoriti ljudima da smanje količinu soli koju unose hranom. Ljudi bi trebali i dalje tome težiti. Međutim, potrebne su dodatne mjere, kao što je smanjenje razine skrivenih soli u prerađenoj hrani, koje će olakšati ljudima da smanje količinu soli koju unose hranom.

Potrebna su dodatna istraživanja o mjerama za smanjenje unosa soli hranom:

(1) randomizirana kontrolirana ispitivanja u kojima će se analizirati učinak savjeta za smanjenje unosa soli u osoba sa zatajenjem srca, u kojima će se provjeriti smrtnost i srčano-žilni incidenti, te

(2) pokusi ili intervencije u populaciji koje će proučiti utjecaj smanjenja soli u hrani kod osoba s visokim krvnim tlakom ili zdravim ispitanicima, u kojih će se također ispitati povezanost ovih intervencija sa smrtnošću ili srčano-žilnim incidentima.

VEZANI SADRŽAJ > <