x
x

Promijenjeni unos soli hranom za osobe s kroničnom bubrežnom bolešću

  07.05.2016.

Osobe s kroničnom bubrežnom bolešću imaju povećan rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i za pogoršanje funkcije bubrega. To može dovesti do potrebe da se pacijent, kako bi preživio, liječi dijalizom ili da ga se podvrgne transplantaciji bubrega. Smanjivanje rizika od srčanih bolesti i očuvanje bubrežne funkcije važni su terapijski ciljevi.

Promijenjeni unos soli hranom za osobe s kroničnom bubrežnom bolešću

Visoki unos soli povezan je s rizičnim faktorima kako za srčane bolesti, tako i za pogoršanje funkcije bubrega, uključujući visoki krvni tlak, višak proteina u mokraći (proteinurija) i preopterećenje tekućinom. Smatra se da je za osobe s kroničnom bubrežnom bolešću izrazito važno uzimati male količine soli zbog uloge bubrega u ravnoteži soli. Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda jest ustanoviti je li promjena unosa soli pozitivno utjecala na osobe s kroničnom bubrežnom bolešću.

Autori ovog sustavnog pregleda pretražili su literaturu objavljenu do siječnja 2015. u potrazi za studijama koje su proučavale učinak ograničavanja unosa soli hranom u osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Pronađeno je osam studija, s ukupno 258 sudionika, koje su ispunile kriterije za uključivanje u sustavni pregled. U ta su ispitivanja uključene osobe u ranim stadijima kronične bubrežne bolesti (šest studija), koje su bile na peritonejskoj dijalizi (jedna studija), te one koje su bile primatelji bubrežnog presatka (jedna studija). Raspon trajanja ispitivanja kretao se od jednog do 26 tjedana, a u prosjeku su ispitivanja trajala šest tjedana. Nije pronađena nijedna studija koja bi mjerila učinak unosa soli na pojavnost smrti, srčanih bolesti ili potrebe za započinjanjem dijalize.

Utvrđeno je da se smanjivanjem unosa soli snižava 24-satno izlučivanje natrija i krvni tlak. Jedna je studija zabilježila da se ograničavanjem unosa soli smanjuje rizik od edema (oticanja). Kod pacijenata na prehrani siromašnoj solju, doze antihipertenzivnih lijekova bile su značajno smanjene. Nije zabilježena značajna razlika u parametrima funkcije bubrega ili tjelesnoj masi. Također, nije bilo značajne razlike u ukupnom kolesterolu ili niskom krvnom tlaku.

Dokazi o dugoročnim učincima ograničavanja unosa soli u osoba s kroničnom bubrežnom bolešću nedostaju, odnosno autori ovog sustavnog pregleda nisu mogli utvrditi izravne učinke ograničavanja unosa soli na primarne ishode kao što su smrtnost i napredovanje do zadnjeg stadija bubrežne bolesti. Opravdano je dodatno istražiti dugoročne učinke prehrane sa smanjenim unosom natrija za osobe s kroničnom bubrežnom bolešću, kao i ispitivanje suradljivosti, odnosno pridržavanju dijete koja je siromašna solju.

Bilješka o prijevodu: 

Cochrane Hrvatska
Prevela: Jelena Šimić
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr