x
x

Dugoročno umjereno smanjenje soli može sniziti krvni tlak

  08.03.2014.

Trenutne preporuke koje ograničavaju unos soli na 5-6 grama dnevno mogu dovesti do smanjenja krvnog tlaka, ali će dodatno smanjenje konzumacije soli na 3 grama dnevno još više sniziti krvni tlak.

Dugoročno umjereno smanjenje soli može sniziti krvni tlak
Unos soli od 3 grama dnevno trebao bi biti dugoročni cilj stanovništva.

Većina zemalja preporučuje smanjenje unosa soli s trenutne količine od otprilike 9-12 grama dnevno na količinu manju od 5-6 grama dnevno.

Cochrane sustavni pregled literature napravio je zbirnu analizu 34 klinička istraživanja s ukupno 3230 ispitanika koja su trajala 4 tjedna ili dulje.

Zbirni rezultati pokazuju da takvo smanjenje količine soli u prehrani snižava krvni tlak u osoba s povišenim krvnim tlakom i u osoba s normalnim krvnim tlakom. Rezultati sustavnog pregleda literature također pokazuju da takvo dugoročno umjereno smanjenje konzumiranja soli nema neželjene učinke na razinu hormona i masnoća.

Dobiveni rezultati snažno podupiru nastojanja kojima je cilj smanjiti unos soli prehranom. Velika je vjerojatnost da će smanjenje soli u prehrani dovesti do smanjenja krvnog tlaka stanovništva i smanjiti broj moždanih udara, srčanih udara i zatajenja srca. Nadalje, dobiveni su rezultati u skladu s poznatom činjenicom da je krvni tlak manji što je unos soli niži.

Trenutne preporuke koje ograničavaju unos soli na 5-6 grama dnevno mogu dovesti do smanjenja krvnog tlaka, ali će dodatno smanjenje konzumacije soli na 3 grama dnevno još više sniziti krvni tlak. Stoga bi unos soli od 3 grama dnevno trebao biti dugoročni cilj stanovništva.