x
x

Troponin T test može detektirati dugoročan kardiovaskularni rizik

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  31.01.2011.

Mjerenje vrijednosti srčanog troponina T(cTnT) može pomoći u identifikaciji pojedinaca sa dugoročno povećanim rizikom za strukturne bolesti srca, indicira američka studija.

Troponin T test može detektirati dugoročan kardiovaskularni rizik

James de Lemos (University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, SAD)  i kolege mjerili su vrijednosti cTnT kod 3546 muškaraca i žena u dobi od 30 do 65 godina pomoću standardnih i visoko senzitivnih metoda.

Tijekom praćenja u trajanju od 6.4 godine, srčana struktura i funkcija procijenjena je putem magnetske rezonance (MRI).

Rezultati su pokazali kako je 25% sudionika imalo detektabilne vrijednosti cTnT definirane kao ≥0.003 ng/ml kad su korištene visoko senzitivne metode, dok je samo 0.7% sudionika imala detektabilne vrijednosti cTnT kad su korištene standardne metode.


Kad su sudionici izdvojeni u pet različitih skupina temeljem vrijednosti cTnT, otkriveno je kako stopa hipertrofije lijeve klijetke raste od 7.5% među sudionica s najnižim vrijednostima  cTnT do 48.1% među sudionicima sa najvišim vrijednostima cTnT (≥0.014 ng/ml; p<0.001).

Ukupno je 151 sudionika umrlo tijekom praćenja,a 62 smrti su bile kardiovaskularnog podrijetla.

Nakon prilagodbe za kardiovaskularne faktore rizika, kao što su kronična bubrežna bolest i C-raktivni protein, sudionici sa najvišim vrijednostima cTnT imali su 2.8 puta povećan rizik za sveukupni mortalitet u usporedbi sa sudionicima sa najnižim , odnosno nedetektabilnim vrijednostima. 

VEZANI SADRŽAJ > <