x
x

Zamjena za sol i smanjenje mortaliteta i kardiovaskularnih bolesti

  11.04.2024.

Zamjena za sol može smanjiti smrtnost od svih uzroka ili kardiovaskularnu smrtnost, objavljeno u članku objavljenom u časopisu Annals of Internal Medicine.

Zamjena za sol i smanjenje mortaliteta i kardiovaskularnih bolesti

Hannah Greenwood sa Sveučilišta Bond u Queenslandu u Australiji i suradnici ispitali su dugoročne učinke zamjene za sol na kardiovaskularne ishode. U pregled su uključili 16 randomiziranih kontroliranih studija, od kojih je osam izvijestilo o primarnim ishodima, uključujući smrtnost, glavne kardiovaskularne događaje te nuspojave nakon šest mjeseci ili duže.

Sedam kliničkih istraživanja uključivalo je populaciju starije dobi i/ili s većim kardiovaskularnim rizikom od prosjeka. Istraživači su otkrili da zamjena za sol u ovoj populaciji može smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularnu smrtnost (omjeri stopa [95 % interval pouzdanosti], 0,88 [0,82 do 0,93] odnosno 0,83 [0,73 do 0,95]; niska sigurnost) . Blago smanjenje velikih kardiovaskularnih događaja zabilježeno je u skupini sa zamjenom za sol (omjer stope, 0,85; 95 % interval pouzdanosti, 0,71 do 1,00; vrlo niska sigurnost). Nisu zabilježene ozbiljne nuspojave (omjer rizika, 1,04; 95 % interval pouzdanosti, 0,87 do 1,25).

Zamjena za sol je vrlo povoljna intervencija koju je lako mjeriti i pratiti. Nema štetnog utjecaja, a može smanjiti ukupnu i kardiovaskularnu smrtnost kako je dokazano u ovoj metaanalizi.