x
x

Kognitivni test za Alzheimerovu bolest nedjelotvoran u ranom stadiju

  Lana Karačić, mag. pharm.

  01.01.2013.

Novo istraživanje provedeno u Plymouth-u ispitalo je učinkovitost sadašnjeg kognitivnog testa za ispitivanje Alzheimerove bolesti. Zaključeno je da test nije dovoljno osjetljiv za praćenje promjena u ranim fazama bolesti, što je vrlo bitno jer upravo podaci iz te faze pokazuju djeluje li novi lijek ili ne.

Kognitivni test za Alzheimerovu bolest nedjelotvoran u ranom stadiju

Provedene su dvije studije, pri čemu je u drugoj korištena sofisticiranija metoda Raschove analize, koja je potvrdila nedostatak testa. Predloženo je nekoliko mogućih načina poboljšanja testa, uključujući i otežavanje pojedinih dijelova testa te restrukturiranje načina bodovanja.

Jedan od istraživača, dr. Jeremy Hobart izjavljuje: „Nije moguće sa sigurnošću reći do koje su mjere nedostaci ADAS kognitivnog testa unazadili brojna klinička istraživanja u kojima se test koristio. Vrlo je jasno da u sadašnjem obliku test podcjenjuje kognitivne razlike između ljudi i promjene koje se s vremenom događaju. Kako bismo utvrdili djeluje li terapija u skupocjenim istraživanjima, moramo ulagati u razvoj mjernih metoda. U sadašnjem obliku, ADAS kognitivni test definitivno nije djelotvoran za pacijente s blagim stupnjem Alzheimerove bolesti."

Istraživači zaključuju da nema potrebe za razvijanjem novog testa, već samo za hitnim promjenama postojećeg.

VEZANI SADRŽAJ > <