x
x

Kognitivni test za Alzheimerovu bolest nedjelotvoran u ranom stadiju

  Lana Karačić, mag. pharm.

  01.01.2013.

Novo istraživanje provedeno u Plymouth-u ispitalo je učinkovitost sadašnjeg kognitivnog testa za ispitivanje Alzheimerove bolesti. Zaključeno je da test nije dovoljno osjetljiv za praćenje promjena u ranim fazama bolesti, što je vrlo bitno jer upravo podaci iz te faze pokazuju djeluje li novi lijek ili ne.

Kognitivni test za Alzheimerovu bolest nedjelotvoran u ranom stadiju

Provedene su dvije studije, pri čemu je u drugoj korištena sofisticiranija metoda Raschove analize, koja je potvrdila nedostatak testa. Predloženo je nekoliko mogućih načina poboljšanja testa, uključujući i otežavanje pojedinih dijelova testa te restrukturiranje načina bodovanja.

Jedan od istraživača, dr. Jeremy Hobart izjavljuje: „Nije moguće sa sigurnošću reći do koje su mjere nedostaci ADAS kognitivnog testa unazadili brojna klinička istraživanja u kojima se test koristio. Vrlo je jasno da u sadašnjem obliku test podcjenjuje kognitivne razlike između ljudi i promjene koje se s vremenom događaju. Kako bismo utvrdili djeluje li terapija u skupocjenim istraživanjima, moramo ulagati u razvoj mjernih metoda. U sadašnjem obliku, ADAS kognitivni test definitivno nije djelotvoran za pacijente s blagim stupnjem Alzheimerove bolesti."

Istraživači zaključuju da nema potrebe za razvijanjem novog testa, već samo za hitnim promjenama postojećeg.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluGastalMaxirino
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: