x
x

Omega-3-masne kiseline i Alzheimerova bolest

  25.12.2013.

Švedska studija objavljena u časopisu The Journal of Internal Medicine, ukazuje na pozitivno djelovanje omega-3-masnih kiselina na Alzheimerovu bolest.

Omega-3-masne kiseline i Alzheimerova bolest

Studija je provedena na 33 oboljela od Alzheimerove bolesti pri čemu su 15 ispitanika dobivali dodatke prehrani u obliku omega-3-masnih kiselina, a ostali placebo. Dosadašnja praksa za smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti obuhvaćala je primjenu protuupalnih lijekova, no, rezultati su bili ograničene učinkovitosti. Činjenica da krvno-moždana barijera ne dozvoljava prolazak brojnih spojeva u mozak zadavala je glavobolje brojnim znanstvenicima jer kako bi se liječila Alzheimerova bolest nužan je prolazak specifičnih komponenti. Ovaj mehanizam prirodnim putem spriječava prolazak potencijalno štetnih spojeva do mozga.

Švedski znanstvenici su u osoba koje su uzimale dodatke prehrani u obliku omega-3-masnih kiselina uočili njihovu povećanu razinu u cerebrospinalnoj tekućini te u krvi. Na temelju toga zaključeno je kako omega-3-masne kiseline zbog sposobnosti promjene kemijske strukture, u oboljelih od Alzheimerove bolesti, prodiru kroz krvno-moždanu barijeru. Proporcionalno povećanju razine omega-3-masnih kiselina u mozgu došlo je do smanjenja upalnih markera karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

Nova saznanja daju nam nadu da smo na putu otkriću učinkovitijih sredstava za smanjenje simptoma ove neizlječive bolesti.

www.vitamini.hr

VEZANI SADRŽAJ > <