x
x

Znanstvenici Neli Pivac dodijeljena nagrada "Ante Šercer"

  14.12.2012.

Znanstvenici Instituta "Ruđer Bošković" dr. Neli Pivac dodijeljena je danas nagrada "Ante Šercer" za najbolji znanstveni rad u 2011. godini u kojemu se istražuje povezanost između raspodjele genotipova moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF) Val66Met i Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici Neli Pivac dodijeljena nagrada "Ante Šercer"
Rad je okupio znanstvenike bazičare i kliničare iz Republike Hrvatske i to iz zdravstvenih ustanova, istraživače sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada te Instituta "Ruđer Bošković".

Riječ je nalazu od posebnog kliničkog značaja jer se taj genetički pokazatelj može jednostavno odrediti u bolesnika s Alzheimerovom bolešću, te pravodobno započeti s liječenjem radi olakšavanja psihotičnih simptoma Alzheimerove bolesti.

Naime, u nagrađenom radu pod naslovom "Brain derived neurotrophic factor Val66Met polymorphism and psychotic symptoms in Alzheimer's disease", prvi je put pokazano, na velikim skupinama bolesnika s Alzheimerovom bolešću, da je raspodjela genotipova za moždani neurotrofni čimbenik (BDNF) Val66Met značajno različita kod bolesnika koji su razvili psihotične simptome od onih bez takvih simptoma.

Bolesnici sa psihotičnim simptomima u Alzheimerovoj bolesti bili su češće nosioci Met/Val i Met/Met genotipa BDNF Val66Met polimorfizma nego nepsihotični bolesnici. Ti rezultati upućuju da prisustvo jednog ili dva Met alela BDNF Val66Met polimorfizma može predstavljati rizik za razvoj psihoza u Alzheimerovoj bolesti.

Značaj je toga rada, navodi IRB u priopćenju, i u njegovoj multidisciplinarnosti jer je okupio znanstvenike bazičare i kliničare iz Republike Hrvatske i to iz zdravstvenih ustanova, istraživače sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada te Instituta "Ruđer Bošković".

Alzheimerova bolest je teška i neizlječiva degenerativna bolest mozga, od koje u svijetu boluje oko 27 milijuna ljudi. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Poremećaji u ponašanju, kao što su psihotični simptomi, predstavljaju ključnu značajku Alzheimerove bolesti, a geni vezani uz dopamin, serotonin i moždani neurotrofni čimbenik smatraju se genima "kandidatima" za Alzheimerovu bolest.

Nagrađeni rad dr. Nele Pivac objavljen je u časopisu Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry, renomiranom multidisciplinarnom znanstvenom časopisu.

Nagradu "Ante Šercer" dodjeljuje Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.