x
x

15 godina Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

  08.05.2014.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest proslavila je danas 15. obljetnicu djelovanja, uz poruku kako će se u idućem razdoblju posebno zauzimati za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv demencije, a time i Alzheimerove bolesti, za što već ima plan aktivnosti.

15 godina Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

Svečanost - "Alzheimer cafe", odnosno susret oboljelih, održana je u Gradskoj kavani u Zagrebu gdje je istaknuto da ta udruga ima već tisuću članova, a prema podatcima za 2012. u Hrvatskoj je bilo 80.000 oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Iz Udruge navode da najnoviji podatci i procjene Svjetske zdravstvene organizacije, izneseni na samitu grupe G8 potkraj prošle godine u Londonu, upozoravaju kako je broj oboljelih u ovom trenutku i do 20 posto veći od utvrđenoga. Razlog tomu je i što brojni slučajevi demencije, a time i Alzheimerove bolesti, nisu dijagnosticirani.

Ističu kako je za Hrvatsku to alarmantna vijest, jer je broj starijih osoba u našoj populaciji među najvišima u Europi, a kod starijih je ta bolest najčešća.

Uz to, predviđa se kako će se u zemljama s ispodprosječnim standardom života, poput Hrvatske, ove bolesti biti u porastu.

Alzheimerova bolest problem je za oboljelu osobe ali i njezinu obitelji, te važan društveno-ekonomski problem, a procjenjuje se da se za svaku oboljelu osobu brinu prosječno 2,5 osobe.

Radi toga je Udruga u planu aktivnosti, koji se počeo provoditi, posebno istaknula potrebu širenja "Alzheimer Caféa" i osnivanja podružnica kako bi se i time potaknulo donošenje nacionalnog, regionalnih i gradskih planova borbe protiv te bolesti i njezinih posljedica.

Udruga namjerava razviti i mobilne palijativne timove te stručne obrazovne radionice za njegovatelje za što treba i materijalnu potporu te se u toj udruzi nadaju da će se njihova i slične udruge financirati skladu s društveno odgovornim poslovanjem.

Aktivnosti Udruge mogu se pratiti i na blogu – blog.alzheimer.hr kao i na svim društvenim mrežama. 

www.hina.hr