x
x

Rizik nastanka srčanog udara nakon totalne proteze kuka ili koljena

  03.08.2012.

Rizik nastanka srčanog udara raste u tjednima nakon ugradnje totalne proteze kuka ili koljena, objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine. U komentaru članaka je istaknuto da je bolesnicima prije svih operacija potrebno posvetiti više pažnje.

Rizik nastanka srčanog udara nakon totalne proteze kuka ili koljena

Istraživači su koristili Danski nacionalni zdravstveni registar i usporedili rizik nastanka srčanog udara u gotovo 100000 bolesnika koji su podvrgnuti ugradnji totalne proteze kuka ili koljena s odgovarajućim kontrolama koje nisu podvrgnute operativnom zahvatu.

Ugradnja totalne endoproteza kuka nosi 25 puta veći rizik za nastanak srčanog udara u odnosu na usporednu kontrolu i to u razdoblju od 2 tjedna nakon operacije. Nakon 6 tjedana iza operacije vraća se na iste vrijednosti kao i kod kontrolnih bolesnika. Kod ugradnje totalne proteze koljena, rizik je bio 30 puta veći tijekom prva dva tjedna, a nakon toga je jako brzo pao.

U komentaru članka je istaknuto da liječnici aktivno moraju nastojati smanjiti perioperativni rizik nastanka srčanog udara.

VEZANI SADRŽAJ > <