x
x

KB Dubrava: pušten u rad radiološki uređaj najnovije generacije

  11.09.2013.

Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić jučer je u Kliničkoj bolnici Dubrava pustio u rad sustav za intraoperativno snimanje, radiološki uređaj najnovije generacije pod nazivom O-arm. Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja će pacijentima omogućiti sigurnije, manje invazivne i brže kirurške zahvate te manju dozu zračenja za osoblje u operacijskoj sali.

KB Dubrava: pušten u rad radiološki uređaj najnovije generacije
Koristit će ga četiri struke: ortopedi, traumatolozi, neurokirurzi te kirurzi glave i vrata, a radi povećanja efikasnosti te smanjenja listi čekanja, operacijska dvorana s novim sustavom radit će u dvije smjene.

Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja će pacijentima omogućiti sigurnije, manje invazivne i brže kirurške zahvate te manju dozu zračenja za osoblje u operacijskoj sali.

- Uređaj je jedini takav u jugoistočnoj Europi, jedini takav od Beča do Soluna i predstavlja značajan napredak i sigurnost za naše pacijente, rekao je ministar Ostojić. Koristit će ga četiri struke: ortopedi, traumatolozi, neurokirurzi te kirurzi glave i vrata, a radi povećanja efikasnosti te smanjenja listi čekanja, operacijska dvorana s novim sustavom radit će u dvije smjene. To je na tragu onoga što govorim već godinu i pol dana, da je hrvatska medicina brend, da su hrvatski liječnici i medicinske sestre sjajni i da je zahvaljujući prvenstveno njima, naš zdravstveni sustav vrlo, vrlo dobar - zaključio je ministar.

Novi radiološki sustav, koji se sastoji od uređaja, navigacijskog sustava i operacijskog stola, vrijedan je 6,2 milijuna kuna, a sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravlja.

Nova oprema jedinstvena je na tržištu i prva u široj regiji, pa ova investicija svrstava KB Dubrava i hrvatsku kirurgiju u sam europski vrh inovativnih tehnologija.

Sustav za intraoperativno snimanje ima mogućnost dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog snimanja i pruža visoku kvalitetu slike. Kirurgu to omogućuje bolju preciznost prilikom kirurških zahvata te kontrolu operativnog postupka u realnom vremenu.