x
x

PTSP relativno čest u osoba s akutnim koronarnim sindromom

  23.06.2012.

Otprilike 1 od 8 bolesnika s akutnim koronarnim sindromom posljedično ima i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), rezultat je meta-analize objavljene u časopisu PLoS ONE.

Istraživači su analizirali 24 studije i tako obuhvatili gotovo 2400 bolesnika s akutnim koronarnim sindromom.

Prosječno nakon 5,7 mjeseci od akutnog koronarnog sindroma, 12% bolesnika imalo je značajne simptome PTSP-a utvrđene ili upitnikom ili kliničkim intervjuom. U tri studije je utvrđeno da osobe s PTSP-om imaju dvostruko više kardijalnih neželjenih događanja ili veću smrtnost.

Autori upozoravaju da je prevalencija PTSP-a u pojedinačnim studijama od 0% do 32%, što upućuje na veliku heterogenost. Međutim, jasno je utvrđena poveznica između PTSP-a zbog različitih životnih stresora i posljedična srčana bolest. Pretpostavlja se da učinak upale udružene s PTSP-om ujedno utječe i na srce.

Koronarna bolest srca, odnosno AKS (akutni koronarni sindrom) kao njezina akutna komplikacija, predstavlja jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu, posebice u razvijenim i srednje razvijenim zemljama. Akutni koronarni sindrom (AKS) jest kliničko stanje kojemu je u podlozi naglo nastala, kritična ishemija miokarda i podrazumijeva dva entiteta: nestabilnu anginu pektoris i infarkt miokarda.

VEZANI SADRŽAJ > <