x
x

Velik broj postoperativnih srčanih udara prolazi nezamijećeno

  David Čičić, dr. med.

  04.03.2014.

U svijetu svake godina više od 8 milijuna ljudi doživi ozljedu ili infarkt miokarda nakon provedenog operativnog zahvata. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Anesthesiology pokazalo je da u 85% slučajeva ozljeda ili infarkt miokarda prođe nezapaženo zbog odsutnosti simptoma, a da se to može ispraviti jednostavnim mjerenjem troponina u krvi operiranog bolesnika.

Velik broj postoperativnih srčanih udara prolazi nezamijećeno
Istraživanje je pokazalo da je od svih postoperativnih komplikacija ili ozljeda, infarkt miokarda najčešći uzrok smrti u prvih 30 dana nakon operacije.

Rezultati studije pokazali su da samo 15% bolesnika, koji dožive ozljedu ili infarkt miokarda, poslije operativnog zahvata imaju bolove u prsima i druge simptome karakteristične za infarkt miokarda, a bez kontrole razine troponina 85% takvih slučajeva prošlo bi nezamijećeno. Istraživanje je također pokazalo da je od svih postoperativnih komplikacija ili ozljeda, infarkt miokarda najčešći uzrok smrti u prvih 30 dana nakon operacije. Deset posto bolesnika koji dožive infarkt miokarda umre unutar 30 dana nakon operacije.

Istraživački tim pratio je više od 15 000 bolesnika starijih od 45 godina. U prva tri postoperativna dana mjerena je  razina troponina u krvi kod svih bolesnika, a dodatna EKG obrada je provedena kod onih s povišenom razinom troponina.

„Jednostavnost i brzina pretrage kojom dokazujemo oštećenje miokarda ukazuju na izrazitu mogućnost dizajniranja kliničkih studija za procjenu postupaka ublažavanja (ili redukcije) oštećenja miokarda ili perioperativnog mortaliteta“ zaključuje profesor Karsten Bartles u popratnom editorijalu.