x
x

Artroskopija kuka

  12.11.2013.

Artroskopija kuka intenzivno se razvija posljednjih desetak godina te ubrzano preuzima primat u liječenju raznih ozljeda i oštećenja i u samom kuku i u njegovoj neposrednoj blizini, objavljeno je u Liječničkom vjesniku.

Artroskopija kuka

Osnovna prednost artroskopske kirurgije kuka prema klasičnoj otvorenoj metodi operacijskog liječenja jest u izbjegavanju otvorene dislokacije kuka čime se smanjuje morbiditet bolesnika te ubrzavaju rehabilitacija i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Uspješnost artroskopskog zahvata ovisi o pravilnoj indikaciji za zahvat, iskustvu i vještini operatera, pravilno provedenoj rehabilitaciji te suradljivosti bolesnika, kao i o njegovim realnim očekivanjima.

Osnovnim indikacijama za artroskopiju kuka danas se smatraju ozljede i oštećenja acetabularnog labruma i/ili zglobne hrskavice, femoroacetabularni sindrom sraza, ozljede i oštećenja ligamenta glave femura, slobodna i strana zglobna tijela te različite bolesti sinovijalne membrane (sinovijalna hondromatoza, pigmentirani vilonodularni sinovitis i druge upalne artropatije poput reumatoidnog artritisa).

U ovom članku opisujemo indikacije, tehniku, komplikacije, kao i perspektivu artroskopije kuka, uz detaljan pregled suvremenih literaturnih podataka.

Tomislav Smoljanović, Maja Prutki, Klemen Stražar, Stjepan Ćurić, Alan Mahnik, Ivan Bojanić

Liječ Vjesn 2013;135:246–256