x
x

Zdjelični diskontinuitet u revizijskoj artroplastici kuka - prikaz bolesnika

  28.02.2013.

Revizijska artroplastika kuka s masivnim gubitkom kosti i zdjeličnim diskontinuitetom do sada nema standardizirani tretman. U radu je prikazan slučaj pacijentice kojoj je dijagnosticiran zdjelični diskontinuitet 4 godine nakon prethodne artroplastike kuka.

Zdjelični diskontinuitet u revizijskoj artroplastici kuka - prikaz bolesnika

Pacijentica boluje od reumatoidnog artritisa, a primljena je na bolničko liječenje zbog boli u kuku, skraćenja noge, ograničenja kretnja i nemogućnosti hoda.

Učinjena je preoperativna rendgenska slika zdjelice s kukovima koja je pokazala zdjelični diskontinuitet, a intraoperativno je utvrđeno da se radi o tipu IV b, tj. diskontinuitetu udruženom s kavitarnim i segmentalnim defektom acetabuluma. Radi postizanja stabilne konstrukcije, kao bitnog preduvjeta za postizanje koštane konsolidacije, učinjena je osteosinteza stražnjeg nosača rekonstrukcijskom pločicom po A.O.-metodi, a nakon toga defekt je popunjen koštanim presadcima iz koštane banke. Ugrađena je adekvatna revizijska bescementna čašica, a vijcima se nastojala postići dobra fiksacija većih modeliranih koštanih presadaka te fiksacija čašice za preostali dio zdjelice. Time je postignuta dobra inicijalna stabilnost konstrukcije. Radi postizanja urašćivanja kosti i izbjegavanja mehaničkog neuspjeha preporučeno je rasterećenje u razdoblju od 3 do 6 mjeseci nakon operacije.

Metodom rekonstrukcije koju smo primijenili dobili smo zadovoljavajući klinički rezultat nakon dvije godine praćenja, a radiološki nema znakova razlabavljenja konstrukcije pa se može govoriti o izlječenju diskontinuiteta.

Joško Smilović, Damir Matoković, Dubravko Orlić