x
x

Učestalost artroplastike koljena raste sa stopom pretilosti

  David Čičić, dr. med.

  24.06.2014.

Pretile osobe dva puta češće trebaju ugradnju umjetnog zgloba koljena u odnosu na ljude normalne tjelesne težine, a susreću se također s dvostruko većom učestalošću komplikacija, izjavili su istraživači na EFORT (The European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) kongresu u Londonu.

Učestalost artroplastike koljena raste sa stopom pretilosti

Osobe kod kojih se danas provodi prva artroplastika koljena obično su teže od kandidata za ugradnju endoproteze proteklih desetljeća, pokazuje dugotrajno škotsko istraživanje. Studija je usporedila 686 bolesnika podvrgnutih primarnoj totalnoj artroplastici koljena između prosinca 1994. i kolovoza 1998. s 1408 bolesnika podvrgnutih istoj operaciji između siječnja 2009. i studenog 2012. Bolesnici u drugoj grupi imali su prosječnu vrijednost ITM-a (indeks tjelesne mase) 32.0 kg/m2, značajno veći od bolesnika iz prve grupe čiji je prosječni ITM iznosio 29.4 kg/m2.

Nova švicarska studija, provedena na 2500 osoba s protezom koljena, pokazala je da su osobe s ITM ≥ 35 kg/m2 pod osobito većim rizikom za reoperaciju i razvoj infekcije. Kod ovih bolesnika je zabilježen dvostruko veći broj revizija i dvostruko veća učestalost upale dubokih tkiva u usporedbi s osobama čiji je ITM manji od navedene vrijednosti.

Potreba za protezom koljena raste zajedno s kilogramima, pokazala je nedavna sjevernoirska studija. Pretili muškarci imaju dva puta veći rizik za ugradnju proteze koljena u odnosu na ukupnu populaciju, dok je kod pretilih žena rizik čak 2.4 puta veći.

Epidemija pretilosti dostigla je i ortopediju: osoba kojoj je danas potrebna ugradnja umjetnog zgloba kuka ili koljena vrlo vjerojatno je pretila. Ugradnja totalne endoproteze koljena u pretilih osoba je komplicirana. Anatomska procjena je očito otežana, a veliki obujam mekih tkiva sprječava pravilno korištenje standardnih vodilja. U nekim okolnostima to može uzrokovati abnormalnu osovinu zgloba. U ovoj grupi bolesnika postoji opasnost od većeg krvarenja ili duljeg trajanja operacije.

VEZANI SADRŽAJ > <