x
x

Porođajni defekti češći kod djece začete IVF-om

  24.05.2012.

Sporno pitanje koje se tiče porođajnih defekata u djece začete IVF-om ponovo se zahuktalo nakon što je ovog tjedna u časopisu New England Journal of Medicine objavljena važna studija. Istraživači sa Sveučilišta u Adelaideu (Australija), potvrdili su rezultate ranijih istraživanja koja su pokazala povećan rizik od defekata kod djece začete IVF-om.

Porođajni defekti češći kod djece začete IVF-om

Izgledi za porođajni defekt u trudnoćama koje uključuju potpomognute načine oplodnje iznose 8.3%, u odnosu na 5.8% kod prirodno začete djece.

Međutim, oni tvrde da se rizik odnosi na utjecaj 'pacijentovih čimbenika' poput pretilosti ili pušenja, a ne na sami postupak začeća. "In vitro oplodnja oslobođena optužbi da uzrokuje porođajne defekte", bio je naslov teksta na Nature News blogu.

Međutim, ovo je bila samo polovica cijele priče. Neki postupci potpomognute oplodnje su rizičniji. ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermija), tehnika koja uključuje ubrizgavanje spermija u jajnu stanicu, jedan je od takvih. Povećan rizik od porođajnih defekata je za 57% veći od uobičajenog postupka IVF-a, iako je apsolutna veličina rizika relativno manja. Međutim, ICSI je vrlo popularan. U Europi, se ona, iz nekog razloga, koristi mnogo češće nego uobičajeni IVF.

Još nešto što izaziva zabrinutost jest i utrostručenje rizika od porođajnih defekata kod žena koje koriste lijek za plodnost- klomifen citrat, koji stimulira ovulaciju izvan usko nadziranog kliničkog okruženja. "Dok je korištenje ograničeno na malu skupinu u našem ispitivanju, od bitnog je značaja to što je klomifen citrat sada vrlo široko dostupan po niskoj cijeni, i lako se može zloupotrijebiti, odnosno koristiti različito od vrlo preciznih uputa proizvođača koji preporučuje izbjegavanje upotrebe ovog lijeka u trudnoći, zato što on može uzrokovati fetalne malformacije", kaže vodeći autor studije profesor Michael Davies.

Začudo, krioprezervacija (zamrzavanje zametaka) povezana je s bitno smanjenim rizikom od porođajnih defekata, osobito u odnosu na ICSI. "To može biti zbog razvojno ugroženih embrija koji ne uspiju preživjeti proces zamrzavanja/odmrzavanja", kaže dr. Davies.

Izvornik: bioedge.org
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.