x
x

Pretile žene ne mogu na IVF

  30.09.2011.

Pretile žene trebaju smršavjeti prije nego zatraže IVF, kažu stručnjaci koji ovaj tjedan raspravljaju o tome hoće li takve žene imati mogućnost odlaska na postupke oplodnje. Kanadsko društvo za oplodnju i andrologiju (CFAS), koje preporučuje standarde za liječnike koji se bave IVF-om, bit će domaćin rasprave koja se ovaj vikend održava u Torontu o tome treba li ženi s određenim indeksom tjelesne mase (BMI) zabraniti in vitro oplodnju.

Pretile žene ne mogu na IVF

Liječnici kažu da postoji povećan rizik za zdravlje žene koja pokušava zatrudnjeti ako ima BMI > 35 te da spuštanje tjelesne težine pomaže u smanjivanju komplikacija.

"Žene koje su pretile, imaju veći rizik od spontanog pobačaja, nižu stopa začeća, gestacijski dijabetes, čitav niz komplikacija. Ako zahtijevaju carski rez, njega je puno teže napraviti pretiloj pacijentici", kaže dr. Al Yuzpe, koji će biti moderator rasprave.

U British Columbiji, gdje dr. Yuzpe radi, liječnici izvan bolnica ne smiju izvoditi prikupljanje jajnih stanica kod žena čiji je BMI viši od 38. Postoji i protuargument da je uskraćivanje IVF-a pretilim ženama diskriminacija, no stručnjak za pretilos dr. Arya Sharma sa Sveučilišta Alberta kaže da 'nije diskriminacija ako su zdravstveni rizici stvarni'.

"Postoji povećan rizik od nastanka prirođenih oštećenja kod djeca i to je dobro proučeno - korelacija između pretilosti i plodnosti", kaže dr. Sharma. "Liječenje pretilosti je izvodljivo s pravim resursima. Trenutno, mi radimo loš posao po pitanju liječenja pretilosti u našem zdravstvenom sustavu", kaže on.

Zabranu pretilim ženama od dobivanja IVF tretmana preporučilo je Britansko društvo za plodnost, kao i liječničke udruge u Novom Zelandu i Švedskoj.

Izvornik: vancouversun.com
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.