x
x

Britanska studija o optimalnim izgledima za uspjeh IVF-a

  11.05.2011.

Najnovija studija britanskih znanstvenika provedena na više od 400,000 ciklusa IVF-a (in vitro oplodnja) utvrdila je da bi liječnici trebali izvaditi oko 15 jajnih stanica iz ženinih jajnika tijekom jednog ciklusa kako bi postigli najbolje izglede za uspjeh odnosno začeće i porod.

Britanska studija o optimalnim izgledima za uspjeh IVF-a

Studija objavljena u stručnom časopisu Human Reproduction Journal pokazala je veliku povezanost između stope poroda i broja jajnih stanica izvađenih u jednom ciklusu IVF-a.

Stopa poroda rasla je s porastom broja jajnih stanica do 15, navode znanstvenici, dok je na razini od 15 do 20 jajnih stanica stagnirala, a iznad 20 je padala.

Arri Coomarasamy sa Sveučilišta u Birminghamu, voditelj znanstvenog tima, smatra da studija pokazuje kako vađenje oko 15 jajnih stanica po ciklusu maksimalno povećava izglede za porod žive bebe, a istodobno minimalizira rizik hiperstimulacije jajnika.

Neplodnost je problem koji globalno pogađa jedan od sedam parova, kažu znanstvenici.

Coomarasamyev tim analizirao je podatke Britanskog centra za humanu reprodukciju i embriologiju na 400,135 ciklusa IVF-a provedenih u Velikoj Britaniji od travnja 1991. do lipnja 2008. Budući da se stopa poroda u tom periodu poboljšala, znanstvenici su koristili podatke od 2006. do 2007. kako bi stvorili prognostički model.

Koristeći model, matematički su prikazali graf, nazvan nomogram, koji odražava vezu između ženine dobi, broja izvađenih jajnih stanica i prognosticirane stope poroda živih beba.

Coomarasamy je rekao da liječnici i pacijenti sad mogu koristiti nomogram u kombinaciji s testiranjem Anti-Muellerova hormona (AMH) i mjerenjem broj antralnih folikula (AFC) kod određivanja razine stimulacije jajnika, potrebne da bi se postigao optimalan broj jajnih stanica.

"Ako kliničari koriste AMH ili AFC za procjenu količine proizvedenih jajnih stanica, mogu koristiti i naš nomogram za preračunavanje procijenjenog broja jajnih stanica u prognosticiranu stopu porođaja živih beba, čime će upotpuniti prognostički lanac za procjenu izgleda onog što oni i žene žele: poroda žive bebe", kaže Coomarasamy.


Hina