x
x

Preimplantacija genetska dijagnostika ili probir embrija

  27.04.2012.

Američki parovi na čijim se embrijima radi preimplantacija genetska dijagnostika (PGD) uopće nisu informirani o potencijalnim rizicima postupka, tvrdi biologinja s Wellesley Collegea u časopisu Journal of Medical Ethics. Bez te ključne informacije, kaže Michelle LaBonte, roditelji nisu u stanju dati informirani pristanak

Preimplantacija genetska dijagnostika ili probir embrija

Preimplantacija genetska dijagnostika (PGD) ili probir embrija, postala je standardna usluga u IVF klinikama. Tehničar uzima stanicu iz osmostaničnog embrija te ju testira na malformacije. Ako prođe na testiranju, embrij se implantira u maternicu.

U potencijalno eksplozivnom članku, dr. LaBonte tvrdi da "u nastojanjima da se eliminira rizik uporabom PGD-a, možemo zapravo stvoriti novi skup rizika koji izazivaju veću zabrinutost od onih koje pokušavamo izbjeći". Ona svoje tvrdnje temelji na anketi 262 američke klinike koje nude uslugu PGD-a. Ona je otkrila da "86.6% centara koji izvode PGD drži da je PGD sigurna metoda i/ili ne otkrivaju bilo kakve rizike na svojim web stranicama, unatoč činjenici da je utjecaj postupka na dugoročno zdravlje potomstva nedokazan".

IVF klinike su usvojile PGD tehnologiju za širok uporabni raspon - od uklanjanja oštećenih embrija preko testiranja genetskih oštećenja sve do odabira spola - bez temeljitog razumijevanja uključenih rizika. Ona je citirala IVF-stručnjaka koji je sa žaljenjem priznao da "tako nastala djeca još uvijek nisu u reproduktivnoj dobi, pa ne znamo koju vrstu učinka ova tehnika ima na odrasla čovjeka ... Treba imati na umu da se još uvijek radi o eksperimentalnom uzimanju stanice iz embrija."

Ona ističe da se to i prije događalo. Amniocenteza se godinama reklamirala potpuno sigurnom, dok studije nisu pokazale da postoji povećan rizik od spontanog pobačaja.

Dr. LaBonte špekulira o tome zašto se rizici PGD-a ignoriraju. Ona daje šest razloga:
-Roditelji su bili toliko zabrinuti za genetsku bolest prvog djeteta da su previdjeli rizik od PGD za drugo dijete.
-Liječnici su ublažili sumnje roditelja.
-Roditeljski izbor je u prednosti u odnosu prema opasnostima za embrij: "Za razliku od 'pasivnih pušača', potencijalni bioptirani embriji nisu u poziciji da zatraže regulaciju ovog postupka. "
-Rasprava o etici korištenja PGD-a radi stvaranja "dizajniranih" beba odvratila je pozornost od roditelja od njezine sigurnosti.
-Do sada nije bilo široko publicirane katastrofalne pogreške.
-Financijska naknada za PGD predstavlja sukob interesa za pružatelje usluge".

Dr. LaBonte zaključuje da IVF klinike moraju informirati svoje klijentice da je PGD još uvijek nedokazana tehnologija.
"Budući roditelji PGD beba trebaju biti svjesni svih sigurnosnih informacija, uključujući i humane i animalne studije, te biti informirani da dugoročne, konačne sigurnosne studije još nisu provedene. Ništa manje ne bi trebalo smatrati 'informiranim' pristankom."

Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.

Izvornik: LaBonte ML. An analysis of US fertility centre educational materials suggests that informed consent for preimplantation genetic diagnosis may be inadequate. J Med Ethics doi:10.1136/medethics-2011-100154
www.hkld.hr