x
x

Rizik od zloćudnih tumora u djece začete medicinski potpomognutom oplodnjom

  David Čičić, dr. med.

  07.12.2013.

Sveukupni rizik oboljenja od zloćudnih tumora u djece začete medicinski potpomognutom oplodnjom nije bio veći od očekivanog rizika u općoj populaciji, pokazala je studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine. No iako je apsolutni rizik bio malen, opažen je veći rizik za razvoj hepatoblastoma i rabdomiosarkoma.

Rizik od zloćudnih tumora u djece začete medicinski potpomognutom oplodnjom

U istraživanju su analizirani podaci 106 013 djece začete medicinski potpomognutom oplodnjom, rođene između 1992. i 2008. godine. U 108 djece otkriven je neki oblik maligne bolesti, u usporedbi s očekivanih 109.7 slučajeva u općoj populaciji. Nije opažen porast rizika za leukemiju, neuroblasotm, retinoblastom, tumore središnjeg živčanog sustava, bubrega i zametnih stanica.

Medicinski potpomognuta oplodnja povezana je s većim rizikom za razvoj dva specifična tumora, hepatoblastoma i rabdomiosarkoma. Dijagnoza hepatoblastoma postavljena je u 6 djece u odnosu na očekivanih 1.8 slučajeva u općoj populaciji. Rizik je bio veći u djece s nižom porođajnom težinom. Rabdomiosarkom je dijagnosticiran kod 10 djece u odnodu na očekivanih 3.8 slučajeva. Apsolutni porast rizika za ova dva rijetka tumora bio je malen te nije dokaz uzročno posljedične povezanosti medicinski potpomognute oplodnje i njihovog razvoja, ističu autori studije.

Danas u svijetu živi više od 5 milijuna ljudi koji su začeti metodama medicinski potpomognute oplodnje i taj je broj u porastu. Do danas su u ovoj populaciji prepoznate određene perinatalne komplikacije koje uključuju nisku porođajnu težinu, prijevremeni porod i kongenitalne malformacije. Znanstvenici su već prije upozorili na mogućnost učestalijeg razvoja zloćudnih tumora u ovoj skupini ljudi, ali je proveden mali broj istraživanja.