x
x

Amerika odobrava IVF za starije od 50 godina

  06.04.2013.

Potezom koji je ostao neprimijećen, vodeće tijelo za američke klinike za plodnost dalo je zeleno svjetlo pomoći ženama iznad 50 koje žele zatrudnjeti. Dosadašnji stav Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM), formuliran 2004., bio je kako je „plodnost norma tijekom reproduktivnih godina, a neplodnost treba ostati prirodno obilježje menopauze". Fizički i psihički rizici su preveliki.

Amerika odobrava IVF za starije od 50 godina

Ali sada Etički odbor ASRM-a smatra kako pomaganje ženama u postmenopauzi, osobito onima između 50. i 54. godine da rode dijete začeto s doniranom jajnom stanicom „nije tako značajan odmak od drugih trenutno prihvaćenih tretmana plodnosti koji bi se se smatrali etički neprimjerenim."

Što je potaknulo to pomicanje granice? To nije zbog više informacija o zdravstvenim ishodima za majku i dijete. U izvješću Etičkog odbora otvoreno se priznaje kako su „medicinski rizici povezani s donacijom jajne stanice ili embrija ženama starije životne dobi u velikoj mjeri još uvijek nepoznati zbog ograničene količine raspoloživih podataka." Možda je to novi prezir prema konceptu „prirodnosti" - riječi koju nove smjernice smještaju pod znak navodnika.

Moglo bi biti još više zahtjeva. S promjenom društvenih običaja, žene koje se udaju nakon pedesete mogle bi poželjeti dijete, a žene koje se udaju drugi put možda požele dijete sa svojim novim partnerom.

Etički odbor podržava novu politiku pozivajući se na promjene normi zajednice, ravnopravnost spolova i reproduktivne slobode. „S obzirom na mogućnost da bi postmenopauzalna reprodukcija mogla zadovoljiti snažnu želju para ili pojedinca za potomstvom, bilo bi pogrešno onemogućiti ženama korištenje doniranih jajnih stanica ili embrija isključivo zbog njihove dobi."

Što je s djecom? Žena koja zanese s 50 godina mogla bi umrijeti kad joj dijete bude tinejdžer. Etičko povjerenstvo priznaje kako je to „jedan od najstresnijih događaja za dijete ili adolescenta." Izjava ne daje odgovor na pitanje. To jednostavno postaje problem s kojim će se baviti roditelji.

Izvornik: asrm.org
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.

www.hkld.hr