x
x

Britanski etičari podržavaju stvaranje djece 's tri roditelja'

  27.06.2012.

Vodeća britanska etička skupina poduprla je stvaranje IVF-djece s "tri roditelja" za borbu protiv rijetkih genetskih bolesti. Londonsko Vijeće za bioetiku Nuffield ne vidi gotovo nikakve značajne probleme u dva postupka koja uključuju prijenos DNA iz jajne stanice s oštećenim mitohondrijima u jajnu stanicu druge žene kojoj je izvađena jezgra.

Britanski etičari podržavaju stvaranje djece 's tri roditelja'

Vijeće Nuffield je neovisno, ali vrlo utjecajno u Velikoj Britaniji i njegova podrška gotovo sigurno znači da će kontroverzni postupak biti preporučen od strane vladinog regulatornog tijela, Odbora za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA). Radna skupina je zaključila da "ako se pokažu sigurnim i učinkovitim, ako budu pružene odgovarajuće informacije i podrška, bit će etično za obitelji koristiti ove tehnike kao liječenje".

Jedan od glavnih etičkih problema jest da je ovo oblik tzv. germline terapije (koja uključuje modifikaciju gameta), što znači da će se neznatno promijenjen genetski kod embrija prenijeti na sljedeću generaciju. Voditelj radne skupine Vijeća Geoff Watts, kaže u tiskovnom priopćenju da je to zapravo "test-proba" za naknadno odobrenje tehnologija koje 'uređuju' gene. "Očito je da će prije ili kasnije netko to htjeti učiniti u genima jezgre", rekao je on.

Iako su mediji dosljedno opisali embrije stvorene putem "mitohondrijske donacije" kao djecu s tri roditelja, dr. Watts je izjavio da "prema našem mišljenju nema nikakvog opravdanja za pripisivanje roditeljstva trećoj osobi, ili pak imati razloga za strah da bi potomci rođeni putem ove tehnologije mogli zbunjeno ili uznemirujuće gledati na svoje nasljeđe".

U svakom slučaju, neki stručnjaci iz Vijeća kažu da je ljudsko srodstvo vrlo fluidan koncept. "Takvi se odnosi kreću od onih koji su u potpunosti određeni genetskim nasljeđem do drugih koji odražavaju samo društvene čimbenike. Mnogi se temelje na ponekad zbunjujućem spoju toga dvoga.

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.