x
x

Prirođene malformacije češće u djece začete in vitro oplodnjom

  16.03.2013.

Prema članku u časopisu Human Reproduction Update, djeca začeta pomoću metoda potpomognute oplodnje (MPO) daleko češće imaju prirođene malformacije. Članak, čiji su autori akademici iz Velike Britanije i Australije, je nastao kao rezultat 82 studije koje su provedene na dojenčadi začetoj metodama potpomognute oplodnje između 1995. i 2012. godine.

Prirođene malformacije češće u djece začete in vitro oplodnjom

Nakon analize podataka tih studija, autori su zaključili da djeca koja su začeta metodama potpomognute oplodnje imaju 32% veću vjerojatnost za razvoj prirođenih malformacija u odnosu na djecu začetu prirodnim putem. Brojka raste na 42% kada se uzmu u obzir samo teške prirođene malformacije, a na 36% kada se uzmu u obzir samo pojedinci. Autori nagađaju o mogućim objašnjenjima:

„Uz uzroke neplodnosti koji su u osnovi problema, čimbenici povezani s metodama potpomognute oplodnje koji mogu povećati rizik prirođenih malformacija uključuju: posljedice korištenja lijekova koji se koriste u svrhu samih MPO postupaka, sastav medija za kulturu ljudskih zametaka, duljina vremena u kulturi, zamrzavanje i odmrzavanje embrija, izmijenjena hormonska okolina u vrijeme implantacije, manipulacija gametama i embrijima te kombinacija svega navedenog."

Autori smatraju da postoji potreba za studijama koje bi razlikovale subfertilne žene, koje su ipak uspjele začeti prirodnim putem, i neplodne žene koje su pribjegle metodama potpomognute oplodnje. To bi pomoglo identificirati ulogu fizioloških stanja koja su u podlozi povećane vjerojatnosti kongenitalnih malformacija.

Izvornik: http://humupd.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/28/humupd.dmt006.abstract
Prevela: Katarina Marušić, dr.med.