x
x

Pobacuju se i djeca začeta IVF-om

  10.07.2011.

Prema podatcima britanskog Odbora za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), preko 700 žena je pobacilo premda su zatrudnjele putem IVF-a. Većina pobačaja bila je unutar par tjedana od implantacije embrija nakon što su majke promijenile mišljenje. Samo mali broj bio je posljedica medicinskih komplikacija.

Pobacuju se i djeca začeta IVF-om

Čak 50 IVF beba bude pobačeno svake godine, u što spada i manji broj pobačaja kod žena koje su koristile druge postupke oplodnje poput donorske inseminacije. U 19 godina, koliko HFEA vodi statistike, pobačeno je 749 djece začete putem IVF-a.

Brojke koje su objavljene prošli tjedan kao odgovor na zahtjev o slobodi informiranja, zgrozit će mnoge zbog rigoroznih medicinskih postupaka kojima se podvrgavaju žene koje se odlučuju na IVF postupke. Polovica prekida trudnoća bila je posljedica prekida veza ili strahova zbog majčinstva, a jedan dio se pobaci zbog Downovog sindroma ili nekih drugih fetalnih abnormalnosti.

Josephine Quintavalle iz radne skupine 'Komentari o reproduktivnoj etici' je rekla: 'Dijete nije dizajnerski objekt koji se može odbaciti zbog 'drugog mišljenja' '.

Izvornik: express.co.uk
Preveo: Tihomir Ježinac, cand.med.