x
x

Otac donirao spermu sinu

  08.04.2012.

Jedan bračni par u Nizozemskoj je neuspješno pokušavao ostvariti trudnoću, ali su u svojim ranim 30-ima otkrili da muž uopće ne proizvodi spermu. Sperma nepoznatog donora značila bi da dijete neće imati suprugove gene. Suprug nema brata koji bi mogao donirati spermu, pa je par smislio rješenje – suprugov otac.

Otac donirao spermu sinu

To će proizvesti dijete čiji je "otac" njegov biološki polubrat, a čiji je "djed" njegov biološki otac. Sve tri strane su prihvatile tu situaciju, te su otišle u IVF-kliniku sa svojom idejom.

Nakon malo oklijevanja, klinika je pristala na postupak. Iako neuobičajene, donacije sperme, jajnih stanica ili surogatstvo od članova obitelji parovima koji pokušavaju začeti se događaju. Takvi aranžmani sa sobom donose i komplikacije - osobito potencijalnu zbunjenost oko toga tko je otac. Prema nekim stručnjacima, emocionalni gubitak po dijete može biti prevelik da se opravda postupak.

"Ideja da će djetetov djed biti njegov biološki otac je jednostavno prebizarna za djetetov interes", kaže George Annas s Fakulteta za javno zdravstvo Bostonskog sveučilišta."Obiteljski odnosi su dovoljno konfuzni i kad nisu međugeneracijski," kaže Annas. Prikaz slučaja ovog para objavljen je u časopisu Human Reproduction od 7. ožujka.

Izvornik: msnbc.com
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.

HKLD