x
x

Trećina parova prirodno začne nakon uspješnog IVF-a

  26.08.2013.

Žene čija je neplodnost u početku dijagnosticirana kao "neobjašnjiva" imaju dvostruko veću vjerojatnost od drugih žena s određenom dijagnozom neplodnosti da zatrudne prirodnim putem, objavljeno je na portalu HKLD-a.

Trećina parova prirodno začne nakon uspješnog IVF-a

Britanski par Stuart i Julie Dalgetty su bili šokirani saznanjem da Julie u svojoj 37. godini nosi blizance - po drugi put u dvije godine. Ono što daje specifičnost ovoj eksploziji u njihovom kućanstvu jest činjenica da su dvogodišnje Lily i Daisy rođene nakon nekoliko godina putem IVF-postupka u ožujku 2011.g., dok su 9-mjesečne Molly i Nell začete prirodnim putem i rođene u listopadu 2012.g.

Prirodno začeće nakon uspješnog IVF-postupka nije rijetko, prema australskom istraživanju objavljenom u Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology. Jedna od tri žene koja je svoje prvo dijete dobila medicinski potpomognutom oplodnjom, ponovno zatrudni prirodno unutar dvije godine od svoga prvog poroda.

Žene čija je neplodnost u početku dijagnosticirana kao "neobjašnjiva" imaju dvostruko veću vjerojatnost od drugih žena s određenom dijagnozom neplodnosti da zatrudne prirodnim putem. Voditeljica istraživanja dr. Karen Wynter sa Sveučilišta Monash kaže kako neočekivane trudnoće u nekih žena mogu biti povezane s nedijagnosticiranom neplodnosti, kao što je endometrioza. "Moguće je da se neke od žena imale nedijagnosticiranu endometriozu, što bi moglo biti razlog zašto su muku mučile prvi put," rekla je dr. Wynter. „Trudnoća po sebi pomaže ublažiti neke od simptoma povezanih s endometriozom pa lakše dolazi do druge trudnoće.“

Izvorni članak: Wynter K, McMahon C, Hammarberg K, et al. Spontaneous conceptions within two years of having a first infant with assisted conception. ANZJOG. doi: 10.1111/ajo.12112

Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med. (bioedge)