x
x

Indijke putuju u SAD radi spolne selekcije

  22.06.2011.

U Indiji je spolna selekcija, tehnički gledano, ilegalna. Prema istraživanju Sveučilišta u Kaliforniji, pod pritiskom da moraju rađati sinove, neke žene iz Indije emigriraju u SAD kako bi iskoristile dostupnost više različitih reproduktivnih tehnologija i liberalnu politiku glede pobačaja. Neke žene koriste tehniku sortiranja sperme ili IVF; druge se odlučuju za pobačaj ženskih fetusa.

Indijke putuju u SAD radi spolne selekcije

Istraživači su u Kaliforniji, New Jerseyu i New Yorku, intervjuirali 65 emigrantica iz Indije koje su zatražile spolnu selekciju fetusa između rujna 2004. i prosinca 2009. godine. Otkrili su da je 40% njih izvršilo pobačaj kada su saznale da nose ženski fetus, a od žena koje su saznale da nose djevojčice u razdoblju dok se istraživanje provodilo, 89% ih se odlučilo za pobačaj.

''Zdravstveni djelatnici koji pružaju zdravstvene usluge često imaju mogućnost intervenirati ili predložiti druge mogućnosti, ali znaju biti neodlučni ili se teško odlučuju savjetovati što je ispravan pristup u pitanjima koja se percipiraju kao ''dio nečije kulture", rekao je glavni autor Sunita Puri, predstojnik Katedre za internu medicinu, Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu. "Napredak reproduktivnih tehnologija iznimno je vrijedan, ali je važno razumjeti i različite utjecaje koje može imati na žene iz različitih kulturalnih i društvenih okruženja".

Izvornik: bioedge.com / Jared Yee
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.